sy first mom.. Anak sy bru cukup sebulan.. Struggle nye sy nk jaga die.. Dengan berpantang sendiri..

Anak menangis je.. 1 kerja pun sy xleh buat. Tggal sekejap menangis.. Siang malam. Nk pujuk susah. Mcm2 buat. Sampai sy ikut menangis skli. Sy rase mcm dah meroyan.diri sendiri pun tak terurus. Pantang entah kemana. Mkn nasi dgn ikan bilis goreng je Hr2. Tu je menu paling cpt utk elak ank nangis lama.. hari2 menangis bile tak dapat diamkan baby.mak mertua ckp biase la budak2 nangis. Kalau perkara biase mcm ni ke kehidupan first mom? #firstbaby #bantusharing #pleasehelp #advicepls

6 Các câu trả lời

Puan. Bila baby menangis cek dulu perkara asas ye seperti kembung perut, pampers, susu atau nak tidur atau ada sakit ke apa. Kalau semua okey puan cuba tenangkan dia dengan beberapa tips macam bedung. Anak saya high demand baby. Menangis je serba tak kena. Tak boleh buat kerja, serabut, letih semua ada. Dahlah kali pertama jadi mak kemudian berpantang sendiri bersama suami sahaja, saya kerap burnout. Rupaya ada sahabat maklum anak saya ada ciri ciri high demand baby. Boleh follow fb page Baby Language. Memang khas untuk bayi yang lain maciam menangisnya 🥰 Anak bijak bertuah tu. Selain tu, bukakan zikir, bacaan Al Quran, ikhtiar juga buatkan air Yasinan - mak ayah sendiri baca je boleh campur fm or kalau mak bf mak la minum. Mandi petang lepas mandi ambilkan wudhuk. Ini antara yang saya amalkan. InshaAllah. Biasanya lepas 3 bulan. Lebih membaik dan membaik.

sy nak komen,tapi rupanya dh ramai komen menda yg sama.. ☺️ dan semua yg ibu2 tu cakap trsgtlah betul.. cuma sy nak tmbah, sis jgn stress, mana2 pakar baby pun akan ckap, klu ibu stress, anak bertambah stress dan akhirnya hampir meroyan.. sis kena tenang, sesekali klu ade suami or mak mrtua yg dtg, mntk tlg depa pggkan bby, sis mandi dgn air pnas supaya tenang, pstu pergi dapur msak sup byk2,asingkan dan bekukan utk 3-4hari punye mkn.. nnti nak mkn panaskan jek.. SEMUA IBU2 lalui ape yg sis lalui, jgn rasa down, jgn rasa serba slh, jgn rasa diri x berguna.. klu sis nak mnangis pun sis boleh menangis, jgn risau, xde sape yg boleh jugde sis, kami semua paham betapa peritnya lalui pantang waktu anak prtama, hatta anak kedua dan ke3 pun boleh jadi mcm ni.. pasti sis boleh lalui , percayalah ckap sy..☺️ hugs❤️

bab anak tu.. biase lah.. mmg penat.. siang malam berjaga.. rase nak gila kdg2.. anak sy dah 7m pun masih berjaga malam.. kerap menyusu.. to naseb baik dah boleh main sendiri.. tu pun start umur 6m baru dia mcm ok main sendiri.. kalau x kejap kejap nangis.. bersabarlah.. besar pahala kita inshaAllah.. bab makan tu.. lepas baby 1 bulan.. sy buat sup je utk 2-3 hari.. ade ayam, sayur sayur dlm tu.. makan tu je.. muak mmg muak lah.. tp kalau xbuat mcm tu.. xde mase nak masak.. tu pun kdg2 lupa makan.. mlm husband balik baru husband bising2 suruh makan.. sabar ye sis..

3y trước

kdg2 hangin gak asek merengek.. tp bila tengok muka innocent dia tu.. gelak tawa dia.. terus xingat dah penat..

Baby nangis2 je pun x elok. Die lg byk telan udara dan menyebabkan kembung atau x selesa. Sis kena check apa sbb baby nangis, diapers die full ke, die lapar atau haus ke, panas ke, bj die x sesuai ke. Kalau semua tu bukan punca die nangis, time feeding die okay x menyusu? Mungkin colic... Boleh bwk jumpa doctor.

sis kena tahu apa tak kena dngn baby sis,, jangan biarkan je dia nangis, cuba cek pampers ke, atau kembung ke perut dia,, baby kepanasan pn akan nangis jg.... sy pn sma dngn sis, anak nangis je,, kita mesti tahu apa tak kena dngn anak kita... sis jangn stres ye☺️

saya suggest sis pakai baby carrier, senang sambil dukung dia boleh buat kerja lain. untuk lauk saya masak banyak2 sekaligus untuk 2-3 hari, masa nak makan saya panaskan je.saya rasa baby sis kembung/colic sbb tu tak berhenti menangis.