Amalan Berpantang Selepas Bersalin

Amalan berpantang yang mana yang ibu rasa paling melecehkan?

Amalan Berpantang Selepas Bersalin
41 Các câu trả lời

Apa yg leceh adalah kena jalan slow..paduhal dah jalan slow tapi org cakap jalan macam bukan org lepas beranak,,pastu takda org urus. ,dan tak dapat tidur kalau matahari naik..kalau pasal makan sya tak pilih..sebab sya sangat menjaga..dan kalau bengkung saya pakai bengkung moden tapi bukan berzip..yg biasa jer..sebab tak tahu apa2..ada beli bengkung tradisional..tapi tak pakai..susah nak ke tandas..tambah pula takda org tolong pkai kan

Leceh nyer baru habis mandi segar2..masuk jer bilik mak or makmetua dah standby segala mcm utk sapukat badan biar angin x masuk ktanyer..huhh..pecuma mandi wangi2😥😭..minyak angin sapu kaki, serbuk halia sapu kat badan kat perut pastu bengkung😵..hurmm soon very soon akan ulang lagi benda2 ni..my oh my..

5y trước

😄

Kena cover seluruh badan pakai stoking pakai baju panjang tu semua, tambah lagi takleh kena angin kipas & aircond.. Adoiii panasnya berpeluh2 tak selesa

Semua melecehkan 😂 sebab first time tak tahu apa2 tapi kena bebel sebab tak buat itu lah , tak buat ini lah . Yela , dah tak tahu apa2 tkde lah buat 😂

Bagi sy pantang makanan yg kita suka paling azab. Orang sedap makan kita dapat cium bau saja. Sabar2. Tak lama ja lagi. Bisik dalam hati. 😅

Sy xsuka sapu param pilis.. Lulur badan.. Hbs bersepah satu rumah.. Jd kali ni sy xnak pakai semua tu.. Sya nk sapu minyak nona roguy je..

5y trước

Minyak nona roguy tu bagus.. Ganti param pilis tu pastu leh titik kat pad.. Luka bawah cepat kering.. Anak kedua dulu sy beli 1set..semua sy pakai kecuali scrub pakai sekali tu pun tukang urut insist nk scrubkan 1badan.. Kali ni sy plan nk beli loose je nona roguy.. Tp kene buat kira2 dulu mana berbaloi set ke loose.. Hihi..

Pantang makan & pakai bengkung 24jam memang seksa 😭😭 tak selese langsung lagi² kalau mk mnyusu anak, panasss 😩😩

Pantang ais ler leceh 😂 kena pulak time tu lah adik2 dok bancuh kopi ais kaw bagai.. Leleh air liur nk tgu hbs pantang 😂

Semuanya menyeronokkn sbb time ni lah boleh rest ... Nak mkn minum boleh je tapi hati2 jaga setiap pantang larang ya...

Tak boleh minum air byk. Kena catu air. Waktu makan je boleh minum... itu yg paling buat rasa terseksa....😭😭😭

5y trước

Ye..org tua2 x bg minum air sekali bnyk2..kn minum cket2...tp kerap...sbb tkut luka bntan...