Baby masuk NICU

Alhamdulillah dah selamat bersalin baby girl secara emergency czer. Tapi baby tertelan najis and kena on oxygen. Nak tanya selalu kalau kes macam ni berapa lama ye dalam NICU? Dah rindu anak dari lahir tak dapat pegang 😢 doakan anak saya cepat sihat, kuat lawan sakit dia and boleh keluar dari nicu cepat 🥺#pleasehelp

11 Các câu trả lời

Alhamdulillah, tahniah atas kelahiran. Saya pon jadi kes yg sama dgn puan, baby saya siap disambung dengan mesin pernafasan tu, dan dipuasakan. Kes mcm ni mmg tak dpt jangka berapa lama sbb bergantung keadaan semasa baby, dan kalau perlu antibiotik, kena tunggu rawatan antibiotik habis pula. Kalau mcm baby saya, dalam 7 hari di NICU kemudian sambung pula 7 hari di wad biasa untuk pemantauan. Rindu sgt kat baby setiap hari lawat dan setiap malam menangis huhu. Tapi ada hikmahnya, saya dapat rehat sampai luka czer pon dah baik, makan pon terjaga, badan dah sihat2, baru dpt jaga baby lepas dia balik. Jadi puan ambillah peluang ni untuk berehat dulu, jaga luka czer, jaga time makan dan tidur. Semoga baby sihat2 dan boleh jumpa mama dia soon ❤️

2y trước

Amin amin terima kasih sis. Semoga doa yang baik tu berbalik kepada sis 😌

Adik ipar sy sama kes dgn sis. Lps induce, baby stress. Terpaksa emergency czer. Baby tertelan najis. Tp sy x sure brapa lama duduk di nicu. Tapi rase mcm x lama. InsyaAllah xde apa2, anak sdara sy tu dah 2 thun skrg. Anak 1st & 3rd sy pon lps bersalin kna jangkitan kuman, dan bernafas laju. Kna on oxygen dlm 4hari. Antibiotics dlm 7 hari. Diorg dlu duduk dlm nicu dlm 7-8hari gitu. Mmg sedih tak dpt nk peluk2 anak lps bersalin, tp sis kna kuat ya. InsyaAllah anak kite kuat smgt ade nurse & doc yg pantau keadaan baby. Kuatkan semangat sis ya, sy doakan ibu n baby cepat sihat. Boleh balik rumah cepat-cepat & smoga semua urusan dipermudahkan

2y trước

Amin amin terima kasih. Harini anak dah hari keenam and dah semakin stabil. Terima kasih atas doanya sis.

Slalu nya kalau baby dlm nicu kena tgk keadaan dorg mcm mana cth nya klau stakat pakai hos oxygen yg dkt hidung tu x lama laa .. dorg akan pantau stiap hari level spo baby .. kalau baby tu ada jarum , try tnya misi dia on ubat apa then tnya utk tempoh brapa lama on ubat tu .. in shaa Allah dia sihat tu 🥰mmy jgn sedih2 ye , bykkan doa utk dia setiap masa .. kalau kuat try utk jmpa dia kalau blh .. sya ada pengalaman lama dlm nicu sbb baby premature .. lepas je bukak tiub kencing mmg gagahkan diri jalan ke nicu utk tgk anak .. mudahan anak sis dilindungi sentiasa dan jgn stress2 ye

2y trước

Amin amin terima kasih sis. Semoga doa yang baik tu berbalik kepada sis juga.

Assalamualaikum Puan. Sy sebenarnya takda pengalaman soal mslh Puan ni, sebab sy pun first mom. Kandungan pun tak sampai sebulan lagi. Tapi apa yg saya nak cakap, sy doakan, semoga Allah Swt jaga ank Puan dan diberikan kesembuhan sepenuhnya. Semoga Allah Swt kabulkan doa sy ni. Hanya kepada Allah tempat kita meminta. Inshaa Allah Amin.

2y trước

Amin amin terima kasih atas doanya sis 🥺 Semoga doa yang baik tu berbalik kepada sis 😌

alhamdullillah , tahniah puan .. saya pun sama masa kena induce anak tertelan taik sendiri dan ctg lemah sebab tu kena emergency ceaser dan saya kena warded selama 3hari saja baby saya 1hari saja di wad nicu.. esok tuh boleh ambik , tak pastilah kan maybe dorang keadaan baby juga .. semoga dipermudahkan urusan puan

Hi sis. Macam mana baby boleh tertelan najis ya sis dah overdue ke? Macam kes adik saya dulu mak saya cerita. Pun dah tertelan najis. Air ketuban pun dah warna hijau je. Tapi Alhamdulillah duk NICU seminggu je dah boleh keluar. Sekarang dah sekolah menengah pun dia. Sis doa banyak2 ya. InshaAllah takde apa. Baby kuat 🥰

2y trước

Belum overdue baru 39w tapi paru paru baby drop once nurse pecahkan air ketuban 🥺 terima kasih sis inshaallah baby kuat.

mcm sy leher bby trbelit tali pusat,bby dah berak n pernafasan tak cntik. pon emergency czer. bby dipakai oksigen dgn on antibiotik sbb sy gbs carrier. 3 hari dia kt nicu so sy pisah dgn dia lepas brsalin tu n 3 hari bby dipindahkn dkt wad pemantauan,sy boleh skali dgn bby. total 6 hri.. sy lupa. 6 ke 7 hari..

2y trước

maaf tanya rsv tu apa ya

Tahniah puan , kes puan sama dengan kes anak sulung saya , dia termakan najis dia sendiri . insyallah kalau tak ada apa apa sehari dua je duduk dalam NICU . lepas tu akan transfer ke wad biasa untuk pantauan . semoga anak puan cepat sembuh , aamiin yra ☺️

Kes sis sama mcm saya. Anak saya dkt nicu selama 7 hari sbb on antibiotil. Tp depends jgk keadaan anak sis. Mgkin lg cepat boleh keluar. Amik positif ye sis.rehatkn dkt rmh dlu sbb sy pn czer.wktu anak tiada ni ambik peluang utk betul2 rehat.

Aamiin ya rabbal alamin moga anak mommy cepat sihat. Mommy pun jaga diri ya. Faham perasaan bila baru bersalin kena pisah pula dengan anak. Memang tak lena tidur tapi kena tidur dan rehat juga