cerite pngalaman buka buku pink

alhamdulillah dah buka buku pink isnin lalu, sebelum tu bulan 12 saya ade call kk , tanya mcm mne nk buka buku pink. nurse tu bgtahu paling lewat 12w kena buka buku pink, so nurse suruh saya mari keesokan hari untuk buat ujian kehamilan test kit tu. (untuk yang belum check d swasta,yg dh check tu sy tak pasti lah cmne) so keesokan saya datang, dan kena caj rm5 untuk pregnant test. ok lepas dah komfem positif die bagi kertas untuk isi detail, dan kite kena bawa lah smula mase buka buku. ok so hari buka buku tu, nasib saya kurang baik. sbb buku pink anak saya hilang, so ade la sorg nurse yg jenis membebel kt kaunter tu. tapi alhamdulillah dpt nurse yg baik dan memahami yg rawat saya. bukan lah saje2 sy nak hilangkan buku, tapi memang dah satu rumah cari, rumah kecik je tp mmg tak jumpe. terbuang dah rsenye dgn brg lain xperasan 😅 so mase dalam bilik tu nurse akan mintak lah detail suami, kat tempat saya memang kena bawak suami untuk hiv test. and mase dlm bilik tu nurse akan check payudara untuk check ade tak ketulan yg myebabkann kanser payudara tu. so die akan pegang lah tanpa melihat 😅 lepas tu kena buat ujian darah, ujian air kencing. then jumpe doktor, mase dlm bilik tu doctor akan scan untuk tengok keadaan kndungan. mcm sy bru 10w tpi doktor ckp xbrpe jelas lagi just nmpak jantung. so akan repeat untuk scan lg 2w. so mummy2 yg belum pergi swasta tu, just tggu scan d kk pon dh ok. duit pon xbanyak belanja☺️ sy spnjang pregnant ank sulung mmg kk je sy g. ok tu je la sy nk share untuk mummy2 yg bru nk buka buku . gud luck mummy2 smua, semoga ade rezeki dptkan bayi dan dipermudahkan segala urusan aminn

10 Các câu trả lời

sy bukan nk ckp apa lah tpi msa sy 4 week tu prgi check dkt kk tpi tk nmpk kntung trus dc kk refer prgi sg buloh . dc kk suspect luar rahim . prgi dkt sg buloh scan tvs nmpk pulak kntung even bru 4 week . scan dkt kk ni 50/50 je bleh caya . masuk 7 week dkt scan sg buloh nmpk dah janin , dgr skli heart beat bby . tkut nk bukak buku Pink nnti dc kk tk nmpk suspect mcm2 agak trauma sy 😭dkt sg buloh okay je

8mo trước

tahu tpi dc kk ptut ckp elok2 , tpi dc kk sy jumpa ni gelbah and ptut ke dia ckp " awk dh thu prgnt tk ptut sakit perut " while me haaa? sy ptut rsa sakit sbb bby bru nk menempel why dc ckp mcm tu . dc pakar pun ckp normal rsa mcm tu . sy prgi kk sbb nk kepastian btul ke prgnt. sy refer sg buloh trus blood pressure sy naik . tk psal2 kena tahan ward . dc sg buloh scan atas elok je nmpk kntung pdhl sma machine . scan bwah untuk kepastian . sy agak trkilan dc kk trus assume mcm tu pdhl kandungan sy okay je 😅

utk awal pregnancy (thun 2022) sy scan kt klinik swasta .. fast forward usia brape mggu tah sy da lupa .. sy scan kt KK gmbar scan gelap betul X nmpak ape 😅 then sy decide scan kt klinik swasta je gmbar pun clear yela nk baca description kt gmbar scan Tu sy xpaham .. cma kne bayar lebih sikit la klau kt klinik swasta ni .. tkpe pilihan & kselesaan masing masing

betul tu di KK pun boleh scan juga. saya sebelum buka buku, call dulu. nurse bagi tarikh appointment kata datang nanti bawa scan dari swasta. saya tanya semula, perlu ke? kalau belum scan mcm mana? dia kata takpe kalau belum scan nanti dia akan scan di KK. jadi tak perlu scan dulu di swasta pun takpe.

saya ank no 1 n 2 semua check di kk n bersalin di gov. alhamdulillah service tip top. kawan saya bersalin diswasta bayar beribu2 bilik bersalin cover dengan langsir ja dengan pesakit sebelah... katanya saja nak merasa di swasta... sekali menyesal dia kata...

8mo trước

Apa nama hosp/klinik tu? Bgtau jelah. Biasa penyedap cerita kawan saya itu lah jiran saya ini lah 😆

Mse saya nak gy buka buku sy dh 9week sy check klinik swasta kne rm 39 je to pun saya buat temujanji dkt app kesihatan dulu saya dh set tarikh dtg klinik bwk surat ii yg nurse nak lps to check mcm biasa ape semua .. tak ade pulak nurse suruh suami check sekali

8mo trước

tak semua KK nak check hiv suami sekali. kk saya pun tak check suami jugak

Masa mula2 pegi kk tu awak bgtau apa ? Nk confirmkan prgnt ke? Atau awk ckp nk cek air kencing?? Sy baru 5 week tp sy nk scan awal nak pastikan kantung dlm rahim.

8mo trước

sy dah delay 2mggu tak period..sy belum cek upt lagi sbb 11hb baru² ne sy ada kluar darah tp bkn period sbb hari tue ja ada kluar darah..sy kena cek upt tak Utk pastikan sama ada syg pregnant atw tdk..bgitu kah sis?

Bertuah la. Kk tempat saya time nurse bagi date appointment dah siap2 ckp bawak gambar scan swasta yg dah nampak kantung & heartbeat

First pregnancy dulu ada la check breast. 2nd ni takda check. Pastu masa saya bawa buku pink, nurse tak tengok pun buku pink tu 😂.

8mo trước

selalu mcm tu haha time kita bawa tak minta, time lupa bawa time tu laa dia nak tengok jugak buku pink. kes saya kena tahan kat kecemasan sbb pitam tak diminta pun buku pink. waktu lain saya ada batuk nak ambik ubat kat kk dr minta lak buku, siap kena bebel sbb saya tak bawak😂 saya ckp ja hosp ritu tak minta ingat tak kena bwk kemana la

Nampak jantung ke kantung sis? Jantung tak fully develop lagi awal2 kandungan.

Thankyou sharing