TAKMAKAN UBAT KK SBB ALAHAN

alahan teruk , apa ii ubat pon takboleh telan .. bahaya tak untuk baby?

7 Các câu trả lời

saya dh g kk haritu and doktor cakap suruh stop dulu makan obimin .. sepanjang pregnant saya makan obimin ja and start alahan teruk doktor suruh stop hampir 2 mggu saya takmakan apa ii ubat ... then pegi checkup kk lagi sbb ada app doktor lain pulak suruh teruskan makan obimin 😩 makan muntah makan muntah , after 2 weeks lagi saya decide pergi farmasi jelah beli maltofer makan .. sbb dah inform doktor and nurse kk takleh makan obimin dorg paksa jugak 😢 skrg kandungan dah 3 bulan❤️ semoga baik ii saja hendaknya

Mesti makan. Ubat2 tu penting untuk kita & baby dalam perut. Kalau tak boleh makan boleh tanya kat klinik minta maltofer. Maltofer rasa coklat, kemam gitu je pun boleh. Sesetengah klinik gov tak provide maltofer, so kena beli sendiri kat pharmacy.

klu xleh mkn ubt kk, blh ke farmasi luar beli ubt yg sama fungsi. tanya pharmacist if ada trial pack..klu serasi inform misi nk tukar ubat. jgn xmkn lngsg ubt..risiko pd awk dan kndungan bila mkin mmbsr.

sy kandungan 15 mingu nurse bagi ubat zenzofer dan start makan..folid asid start bagi 6 mingu.tapi nurse pesan...kalau tak dapat telan..,tak apa..tungu habis alahan baru start makan..

tak makan ubat kk boleh effect baby, sebab tu ubat naikkan hb, kalau hb rendah, macam2 boleh jd pada ibu dan baby. kena bagitau doktor/nurse kalau tak makan ubat kk.

msti makan sis sya pun mcm sis jgk tpii mkn setiap pagi jakk try minum dgn air juss bru boleh telan .. air2 sanquik macam to insyallahh boleh .

sy mkn zicofer..tp kepala pening..mcm bayang²..