Overthinking

Agak personal sikit soalan ni. but normal ke kita ni asyik overthinking je time pregnant. cerita dgn mak mertua katanya pembawakan budak. hm. salah sendiri. nak suami cerita zaman silamnya. last² rasa jeles padahal masa silam dia. hmm tahla

5 Các câu trả lời

Saya berkahwin dengan duda, saya tak pernah tanya hal kisah dia bersama bekas isteri. Bagi saya yang berlalu biar lah berlalu. Kami jalani hubungan yang matang, andai berbual pun kami terbuka, tak sentuh hal sensitive. Kalau di ikutkan awal2 kahwin 4 tahun lepas orang akan cakap “eh ni rumah dia beli masa dgn ex wife kan, eh ni bukan periuk ex wife dia kan, boleh ke duduk rumah yg perempuan lain dah duduk”. Belum lagi MiL asyik cerita pasal ex wife suami. Entah lah, emosi saya tolak tepi, sebab suami sy layan sy sangat baik bahkan terlalu baik, suami saya layan. Tengok muka anak2 tiri pun xada mengingat kan saya kpd mak dia orang sampai saya nak cemburu, mak dia org pun tak pernah kacau saya. Prinsip hidup saya, pandang kehidupan hadapan. Penceraian yang lalu pun dah buat suami sy sengsara, saya xnak sebut depan suami. Cukup lah masa lalu dia menjadi masa lalu dan menjadi pengajaran. Tak apa lah mungkin awak perlukan masa, lagi masa mengandung kita wanita sangat sensitive dan mudah terasa. Banyakkan sibuk diri daripada jenis pelbagai ilmu, jauhi media sosial yang mengingatkan awak sehingga overthinking spt stalk ex suami. Emosi waktu hamil sangat penting. Lagi satu overthinking ni waktu syaitan jin segala hantu suka menghasut kita. Jaga kesihatan emosi ya

2y trước

tq awak. yea mungkin saya perlu masa lagi. saya da cuba tak pikir. insyaallah saya bole buat.

Sy pun mcm awk smpai trmimpi2 , tp suami sy ade contct Ex dia 1minggu sblm kite org khwin , siap chat nk jumpa , lps mngndung ni bru sy thu , mmm mmnglah agak sakit hati sbb sy khwin buln 7 thun ni , lagi2 ex dia tu 3thn dn dia 😭 beza dngn sy , baru brpa buln knl trus dia ajak khwin 😭 Tula sbb boleh overthinking sbb , sblm khwin lelaki xnk crita msa silam mreka , bnyk sy knl lelaki mcm tu , lagi sakit klau kite nnt dpt thu sndri , or dh khwin bru thu 😌 Skng ni sy busykn dri sy dngn cari2 tips kt online , or bnykkn bcrita dn mak/akk2 sy 😂

2y trước

betul. itula saya rasa. mimpi tu hmm.. dah berapa kali da. saya husnuzon jela. saya byk pikir kut

Apa kata halaukan over thinking ni dgn Sibukkan diri dgn ilmu kehamilan, kelahiran, penjagaan anak sejak lahir hingga hingga dewasa, penyusuan susu ibu, tenangkan dan tidurkan bayi, pemulihan ibu slps kelahiran. So, x sempat nak overthinking. Didik diri bertenang.

saya dari berkawan sampai kahwin tak pernah tanya masa silam suami. saya terima dia diri dia yang sekarang. so yang lepas saya tak nak tahu. perempuan biasa la overthinking tu. tapi jangan lebih2 sis. makan diri nanti.

Kalau saya tkkn tanya bende yg buat diri skit hati huhuu . Time skrng emosi mmg sensitif sgt . Saya sbukkn diri je skrng dgn baca artikel ke amik ilmu tentang kehamilan bersalin haa gitu hehe