kencing manis

Adussss....terus rasa down bila klinik kol gtaw ada kencing manis pregnant kali ni??...Mommy² yg ada pengalaman kencing manis ada x petua @ ubat utk turunkn kadar gula dlm darah?

19 Các câu trả lời

Sama la, sy msa 28wk sangkut mgtt, so kena buat bsp 2mggu skali...jaga makan je...pg breakfast light mcm roti wholemeal, kol11 mkn biskut cecah susu dlm 2-3keping, tghari nasi suku bykkn sayur n lauk, minum ptg pn light2 mcm kuih atau biskut, mlm sy mkn mee atau nasi beras perang atau mkn buah je...nasi putih mkn siang je...mkn kerap tp kuantiti sederhana elakkan perut kosong...yg pntg kurangkn mknn bergula/manis trlalu byk...

ipar saya pun ada kencing manis.. selpas seseorang perkenalkan ceo cafe 3in1 tanpa gula.. dia minum stenga peket pagi dan selebih nya dia mnm malam..selang seminggu..dah takde dah gula berlebihan..

Sy cek 2 mnggu skli bsp.. Nsib baik x tinggi sngt dia pnya bacaan.. Hb pun ok.. Lgpun sy amalkan jus mamariam.. Bnyk khasiat lps amalkan jus tu.. Alahan pun xdk.. Dh mnum 4 btl... Sy akan amalkan smp bersalin jus tu..

5y trước

Kandungan nk msuk 2 bln dh.. Sbb amalkan pun ada pendarahan msa tu.. Nk bg rahim kuat tu ikhtiar mnum ..cyst pun hilang.. Alhamdulillah.. Skrg dh 24 week dh..

Saya dalam sebulan turun 5 kg.... Terkejut saya... Tapi minum manis saya cut terus. Makan mmg x lalu. Kurang makan... Bnyak kan buah sayur saja.

Control mkn... No nasi putih.. No white bread.. No sweet cracker.. cut off sugar.. sya gdm jga.. lepas cut off smua tu sya turun 1kg.. 🤭

4y trước

Kalau xmakan nasi putih makan ape waktu lunch n dinner🤣

Sama la ngn sy masa mengadung anak yg ke 2....sis kena jaga pemakanan je....alhamdulillah lps bersalin kencing pun xde....

Jrakkan waktu makan.. kurangkan makan setiap 1jam.. pastu buat ujian bsp sendri utk tahu kadar gula dlm drah..

Tak ada cara kencing manis ni . Jaga makan & banyak2 berjalan cubalah mesti gula turun.

Cba sis amalkn mnum lemon suam.. Jgn msm sgt.. Sy mnum alhamdulillah bsp trun

Monitor your diet. Less rice, noodles, potato, bread, etc. No sugary drinks.