anak berjalan ?

ade tak anak yg dah setahun tapi belum berjalan ? umur berapa paling lewat ? anak sy dah nak setahun 2 bulan tapi masih belum jalan & berdiri sendiri 😔 kdg sedih bila org tanya anak dah jalan ke hmm

5 Các câu trả lời

anak saya start merangkak beberapa langkah 1y1m. lepas merangkak 3 langkah gitu dia ngesot semula. dalam seminggu lepas tu baru merangkak sepenuhnya. 1y3m baru start berpaut. 1y5m baru nak jalan berpimpin tapi tak boleh berdiri sendiri lagi. kalau berpaut kat meja ke kerusi bolehlah. tak boleh berdiri tegak lebih 3saat. jatuh terus. 1y6m baru boleh berdiri sendiri dan terus melangkah. seminggu lepas tu baru jalan betul2 tapi dlm rumah je. luar rumah nak merangkak lagi. tapi hari2 bawak dia gi taman sebab kat rumah xdek rumput. sebelum 1y7m dah ok dah berjalan luar dan dalam rumah. jangan layan cakap orang. ibu sendiri kena kuat semangat ok. jangan putus asa. boleh bukak utube tgk org ajar baby brjalan. tapi jgn expect anak kita macam budak dlm utube tu. kdg2 anak kita x berminat pon. again, mental ibu kena kuat ok. jgn give up. lama2 anak akan pndai jugak berjalan. waktu tu ibu akan kata "boleh tak duduk diam sekejaapppp je."🤣🤣

1y trước

x marah pon. nurse tgk kaki dia ok ke tak. try dirikan kat kerusi ok ke x. kalau sampai 1y6m x jalan2, x berpaut, xnak pimpin tgn kena refer lah. doktor cek kata kaki dia ok, x lembik. tapi saya start 9 bulan memang tiap 2 bulan jumpa doktor sebab perkembangan anak saya lambat. doktor pon kata "nak manja lagi ni. lambat sikit je jalan." 1y6m nnti ada mchat. ade kena tick anak dah berjalan ke belum. haritu saya tanda pangkah je. waktu tu dia nak pimpin tangan je. nurse tick kan aje. nurse kata bolehlah ni😅pastu 2bulan lpas tu kena jumpa balik nak cek progres dia. kalau gitu jugak kena refer. alhamdulillah ok je. once anak dah dapat keseimbangan nak jalan, memang dia seronok nak jalan je. terkekek2 sambil jalan🤣

adik saya dulu pun lmbat jalan.. seingat sy nk dekat 2 tahun baru jalan.. dah lerr x merangkak.. mengesot bontot jaaaaa klu nk begerak.. 😅 sy pun pelik parents sy sgt tenang tgok adik sy x jalan lagi msa tu. adik sy start jalan pun lps kne demam influenza.. time kat hosp tulah dia boleh brjalan 😂 sbb tu klu sy tgok anak org lain x start jalan lagi.. sy rasa cam normal lagi.. 😂 bgi sy tu semua msih dlm proses huhuhuhu

Biasa milestone untuk berdiri dan berjalan sampai baby umur 18 bulan. 18bulan masih x berdiri dan berjalan nnt kena refer pakar kanak2 dan physiotherapy. Ada masa tu lagi awak. Boleh ransang anak untuk die berjalan. Lpas mandi urut2 tapak kaki dan betis die. Bawa anak berdiri atas rumput, pasir, simen, permukaan lain2 supaya ada ransangan tapak kaki die tu.

paling lmbt 1 tahun 6 bulan..sblm tu jd suster ngensot.. merangkak x.tb2 je letak sandar kt dinding die terus melangkah laju

lain ank lain perkembangan sis. xlama lg blh dia jlan n berdiri. sis try bwk dia pijak2 rumput/pasir tanpa kasut.