Makanan 6bulan, tapis ke tak?

Ade ke ibu2 yg anak nye 6bulan baru je nak mkn makanan, nak tanya part kalau kite dah rebus sayur smua tu, lepas kita blend kite nak tapis lagi ke? Sebab sebelum ni saye rebus dan saye blend je brokoli untk jdikn kiub2 *mudhkn prses msk*, tapi saye dtegur oleh ipar kate yg brokoli tu prlu dtapis juga, saye dah buat tapi tekstur air je??? Mcm da rebusan brokoli saye tengok 😅 mane 1 cara yg betol ni 😅 gmbr prtma dah dtapis gmbr kedua yg saye buat awl2 sblm dtegur ipar #firstmom #seriusnanya #pleasehelp #ingintahu

Makanan 6bulan, tapis ke tak?
14 Các câu trả lời

tak perlu tapis. nutrisi brokoli tu ada pada serat brokoli tu, nanti nutrisi tu da diserap dalam tubuh baby, serat serat tu akan keluar ikut najis. jangan risau tak ganggu pencernaan baby pun.. dan tak menyebabkan baby tercekik pun sebab awak da rebus sebelom blend da lembut daa. kalau saya, saya masak bubur campur brokoli tu pastu blend baru buat kiub. nanti tinggal panaskan ja senang.

anak sye mkn seketul mcm tu je. kukus atau rebus bagi je mcm tu. awk sebenarnya nak buat apa dgn brokoli ni ? nak buat puree ke nak buat bubur ke ape? dari awk buat mcm nii, baik lah masa masak bubur tu ltk sekali je brokoli, lps tu blend dgn bubur. brokoli kalau di potong kecik2 kejap je masak. xperlu buat air gini pon

laa kan dah diblender. xperlu ditapis dah 😂 sian baby dapat jus brokoli aje tu. sayur ni kita makan utk dptkan serat2 dia. semua sayur dah blender xyah tapis dah. biasa saya steam je brokoli ni dan blender. dia lembut bila blend mmg akan hancur. puree xperlu cair sgt. buh air sket je masa blender tu.

Nmpak cair sgt, gmbar pertama tu. Yg ke 2 mcm ok. Cara sy utk anak 6 bulan, rebus, blend and tapis sbb takut ada bahagian yg belum ter-blend sepenuh nya. Tp time blend tu, jgn letak byk sgt air, cukup utk bagi dia jadi puree je sis

kalau sayur hijau kalau nak kekal kn lg zat dia. awak x perlu buat mcm ni. masak nak masa baru steam kan. tak perlu tapis. nak banyak lagi tip dn info yg betul awak follow fb happy baby food malaysia..

tak perlu tapis puan..sbb dah blend .bby mudah dh nk mkn..dan kalau tapis tggl air je jd jus pulak... dan kita prlukan serat tersebut skali sbnrnye..mg dpmudahkan segalanya amiin

cair sngt gambar yg pertama tu, kalau saya suka masukkan brokoli masa masak bubur. fresh sikit.. kemudian lenyek ja sbb dh lembut sayur tu.

Tak perlu tapis pun awak. Mana nak dapat zat nya. Gambar kedua betul. 😊

1y trước

Betul ✅

ni sayur apaa anak syaa ksi syur sawi mcm x brpaa mkn ..mungkin saya buat cairr

1y trước

jgn cair sgt sis. bubur jgn byk sgt air. buat camni baby lagi kenyang.

Tak perlu tapis sis. Dah macam jus pulak tengok gambar pertama tu 😂