Tidak berak 3 hari

Adakah normal bayi berusia 3 bulan tidak membuang air besar 3 hari?tetapi kerap kentut

Tidak berak 3 hari
68 Các câu trả lời

Haritu anak saya pon alami benda yang sama . Saya ada baca kat google cara nak buat baby berak . Dia suruh amik cutton bud baby tu then basahkan pastu masukkan sikit dalam bontot baby . So saya trylah , menjadi 😂 anak tak nangis pon masa buat camtu . Sebab masatu baby sembelit n risau jugak kalau dia tak berak taik keras . So terpakse buat camtu untuk legakan perut dia . Saya just basahkan cutton buds tu n masukkan dalam bontot anak then pusing2 sambil keluar masuk . Memula dia kentut pastu saya tak benti buat terus keluar taik

2mo trước

Kalau bf anak normal tak berak lama, apa2 boleh consult dgn doktor dulu.

ank sy 2 bulan lebih . 3 hari xberak sbb full bf risau truk sy. lpstu hri ke 3 tu jugak ttbe dy xnk menyusu..sy biarkan dy sekjap dpn tv , sy dgn suami duk dapur. skali dgr dy nagis kuat. sy dgn suami prgi tgk. bukak pampers dy skali trkjut mak aaii.. dri blkg smpai dpn penuh dgn tahik dia🤣🤣🤣🤣 banyak sungguh aii.. ble kitorg tergelak tgk tahi dia dia pun terikut gelak2 🤣🤣🤣.. keesokkan tu dia jadi normal balik . kadang2 xprlu tunggu 3 hari dia nk membuang. kadang2 sehari tu 2 kali berak. kadang2 ade jgk lebih 3 hari baru berak. kalau sy nk bg dy berak sy akn mnum air susu kambing jenis hi goat lepastu makan sayur air, minum air msk bnyk2..

Org tua2 ckp klu ank tak berak 3,4 hari dia nak besar nak jadi daging badannya..entahlah ye ke tidak..tapi klu dia tak meragam tak kembung ok lah normal kot

1y trước

ank sy 2 bulan sy mnum air msk bnyk2 lpstu bg ank menyusu bdn sblh kiri lpstu buat senaman. nnti ptg atau malam karang kaw2 dia beraknye.

Beby sy full fm. Mgu lepas start dia sembelit sebab minum susu kambing. So saya dh tukar balik susu ikut saranan doktor. Alhamdulillah dia dh ok. Lagipun sejak lahir dia memang full fm dan berak 3hr sekali. Cuma skrg masa tukar susu kambing tu, berak 3hr sekali tp najis keras. Bwk g pakar. Alhamdulillah dh ok.

1y trước

Sy baca dlm google page siraplimau dr tiktok momohouse ade share, klu baby nyusu fully fm najis warna kuning-perang,coklat, kehijauan & ade sikit berbiji then mengeluarkan bau tu normal. Klu baby xberak tp selalu kentut, tak meragam, tido pn selesa, doc bgtau sy masih ok lagi. Cuma klu perut die xselesa atau die meragam, bawa trus ke klinik.

jika minum Susu ibu sepenuhnya ia normal hingga 7 Hari.. tp jika Hari ke 8 tidak berak perlu ke klinik. adalah baik ransang bhgian lubang bontot bayi ketika Mandi dgn sabun. jgn masukkn sabun hnya ransang atau gosok Di luar sahaja . lakukan urutan pd perut dn lakukan gerakkan seperti kayuh basikal pd kaki bayi.. jika minum Susu tepung jika Hari ke 4 tak berak kna g klinik.. sy share apa yg dokter bg Thu pd sy. hrp membntu😊😊😊

sangat normal kalau baby minum bm sahaja. baby selepas minggu ke 6 ada yang tak poop berhari2, ada yang masih poop 3-5x sehari. asalkan baby masih kentut2, baby dikira sihat. kentut tu bermaksud system pencernaan dia berjalan. kalau baby tak poop & kentut, pergi clinic jumpa dr

saya rasa selagi dia x sembelit,aktif & x menunjukkan tanda perut x selesa ok kot.baby sy pun kdg2 2-3 hr baru buang air bsr,tp najis dia ok,bkn sembelit.usia 2 bln lbh.Pglmn sy smasa usia bb 1 bln najis agak keras tp x sembelit.stp hari mbuang.utk bantu bb kluarkan najis sy angkat kedua2 kaki dia keatas semasa dia meneran.Alhamdulillah mudah najisnya kluar.Baby pun selesa.Just share

bayi saya pun mengalami situasi yg sma mummy 🥰 sya sdh brtya dgn nurse, dan ia adalah normal.. kdang ada bayi yg 5 hari tidak mmbuang air besar, tapi pastikan bayi sntiasa kntut tanda buang angin utk memastikan bayi x mengalami perut kembung.

Jangan risau. baby saya pun mcm tu. paling lama 6 hari tak berak. as long dia tak meragam, perut tak keras, tak nangis, tidur pun nyenyak, normal je kalau full susu badan. nanti dia akan berak sendiri. tapi kalau dia nangis², perut kembung, tak kentut, yg tu kemungkinan baby sembelit la. saya dapat info dari doktor sendiri.

Kalau dia nyusu susu ibu itu normal seminggu tak berak pun ok je.. Kentut tu pun normal sbb buang angin.. Based on my pengalaman anak sulung nyusu badan.. Kalau susu tepung baby kne berak Hari2 ye.. Itu beza susu badan dan susu tepung..

5mo trước

klu fully Susu fm ..lepas Tukar Susu berak hijau mcm mna ye? even dh Tukar Susu asal pun ttp jgk berak hijau