Bersalin ceaser

Ada yng pernah bersalin ceaser x masa first preggy?bleh bgithu x sakit dya mcm mna?..jarum branula penutup hijau tu mmg cucuk kiri kanan tgn ke?

6 Các câu trả lời

saya first dulu csec. sakit masa dia nak cucuk first ubat kebas sebelum cucuk epidural tu je. cucuk epi tu tak sakit dah walaupun nampak jarum dia besar panjang dan menakutkan. nanti masa dia operate tu, just rasa dia macam lalukan pembaris je atas skin kita, pastu rasa dia tarik2 otot kita etc. kalau sis rasa sakit time tu, bagitau doktor anaesth tau. ni doktor yg ada dekat area kepala kita sepanjang masa operate tu. dia yg akan tanya rasa apa2 tak etc. dia akan naikkan dose atau buat full bius je terus kalau sis sakit. lepas siap operate, lepas ubat bius dah habis, tu yang sakit teruk sikit lah. nak bangun baring dari katil ada cara dia supaya tak stress kat tempat luka tu, sis belajar sesiap kat yt. cari je post-csection tips ke, nanti banyak videos keluar. nak batuk bersin pun kena tekan kat tempat luka tu dulu, supaya tak gegar. nak berjalan, bergerak pun seeloknya sis pakai bengkung, tapi jangan ketat sangat. supaya luka csec tu tak bergerak and hold perut supaya tak menolak keluar ke luka csec tu. branula tu saya kena cucuk satu je. tak tau lah kenapa sis kena dua. maybe ada lah tu standby untuk apa2. cuba tanya nurse/doktor tu nanti 😅

Ye wak saya kena cucuk kiri kanan 😂 Dahla doktor yang cucuk tu tak jumpa urat jadi dia bukak jarum dan cucuk lagi sekali.. Tapi tak sakit sebab masa tu tengah contraction yang maha dahsyat 😂😂 Saya emergency czer so saya dah rasa dua-dua sakit contraction yang maha dahsyat dan sakit pedih perut kena belah 😂 Cuma kes saya ni seksa betul. Saya last makan 8 pagi, kena masuk bilik bedah pukul 10 malam 😂 lepas tu kena puasa pulak 😂😂😂 sangat-sangat lembik 🥲🥲 Lepas bius habis tu rasa dia sangat lah pedih 😫 nak bangun duduk atas katil pun rasa seriau 😫 Lepas seharian terlantar nurse buang tiub kencing dan saya kena cuba berjalan dah.. berjalan, pergi tandas untuk tadah kencing dan kena pastikan saya kentut/berak haha seksanya ya Allah 😅 sampai serik nak pregnant lagi

3mo trước

sma dgn sy🤣sy dahlah first mom, 7pagi tu Dr nak induce ubat & kebetuln sblm induce ubat nurse dah hntr mknan utk breakfast (milo+bread), lpas Dr dah induce ubat nak rest kjap sbab ingt nak mkn nti jm8. Tgh baring2 rest ada laa pula student practical yg dtg tnya2 soalan, kita pun jwb je. Lpas student tu selesai, sy g toilet kjap. Bru nak start mkn bread bru mkn separuh air milo pun bru mnum sikit dtg laa pula Dr nak cek bukaan, masatu jm10 Dr cek dah buka 3cm terus kena srh msuk labour room x smpat nak hbiskn sbab nervous sgt masatu ingtkn ptg tu dah bole beranak🤣masa kat labour room menahan sakit contractions hmpir 13jam dgn x da mkn lg mmg bdn lemah sgt🤭sy sempat ttdur lg sbab tlmpau penat😆last² emergency czer mlm tu. Yg x leh thn lg masa nurse hntr msuk kat bilik wad, suami x da kat kluar ingtkn dah balik🤣bole pula masa msuk kat bilik (11pm) suami slh katil, sy ddk katil 12 dy g katil 11. Nsib masatu langsir x tutup sgt jdi nmpk laa suami ddk kat katil sblh siap nak pgang tgn sbab s

sy first mom bersalin czer bulan lepas😆jarum branula masa msuk wad Dr cucuk sblh tgn je. Msuk bilik bedah Dr cucuk lg kat sblh tgn, x silap masatu utk msukkn air. Nak ckp sakit sy x juga rasa sakit time Dr cucuk jarum epi tu pun x rasa sgt (2kli cucuk) time Dr start nak bedah kat perut pun x rasa sgt (klu masatu awk rsa sakit kena bgitau Dr yg pantau kita dy dduk kat blkg kepala kita je) yg terasa tu masa Dr tekan perut kot nak bagi baby keluar 😆masa nak jahit pun x sakit cuma rasa laa masa Dr tekan perut kita. Lepas ubat dah hlng masatu bru terasa sakit, nak bdiri kena berbongkok bdn sbab ngilu nak batuk pun takut🤣

Sy bersalin emergency ceaser bulan 12 haritu. Klau ikut pendapat peribadi, sy tak la rasa sakit yg sakit sangat2 tu. Sy pun mula2 nk nangis kena ceaser sbb selalu dgr org cakap sakit. Tapi masa sy bersalin tu, lepas habis bius tu cuma rasa mcm seriau + ngilu2 mcm tu la. Branula sy kena cucuk sebelah tgn je awak

Sya lak mcm xde prsaan mcm tye diri ne betul ke nk brsalin czer. Lepas czer lpar mkn laa misi mrh kena tunggu 6 jam baru bolh mkn.. dgn syg bgun lagi..

ya saya ada pengalaman, ya memang dia buat 2 tangan. sakit dia mcm ambil darah di tangan