risau..

Ada x sape2 di sini yg setiap kali preggy x de alahan langsung..risau adik bgth smelm kwn dia gugur ..sebelum ni preggy x de alahan..katanya kot lg kuat alahan ..lg kuat kita punya kandungan..betul ke? Ada x sape2 di sini yg alahan teruk tp gugur jgk..sy sebelum ni pernah gugur x de langsung alahan..kali ni preggy dh 13w pun x de alahan..ank sebelum ni semua alahan teruk..

50 Các câu trả lời

Miscarriage ni punca sebab utama kromosom rosak. Sampai 1 tahap stop berkembang janin akan gugur. Lain sebab miscarriage bila masuk second trimester plasenta x cukup oksigen/x cukup darah mengalir ke plasenta(ini terjadi bila kerap tidur terlentang n miring ke kanan... Salur darah utama sebelah kanan... Terlintang jantung kita tertekan. Sekat aliran darah ke plasenta)..ini selalu kena pandang ringan.siap ada yang kata ok jer nak tidur mana2 posisi pun...mungkin org yg kata mcm ni lucky sebab tidur terlentang kah miring kanan kah baby ok.panjang umur.tapi sila jangan dengar...x lama pun tidur miring kiri...dan hampir yg kehilangan anak tertanya2 punca kenapa dah masuk second third trimester baby tetiba x ada heartbeat....sebab ini...kecuali kalau doctor sahkan baby x ada sebab terlilit tali pusat. Punca lain bila ibu ada penyakit lain. Contoh gdm. Gbs. High bp. (Sebab tu Everytime check up segala bp kencing kena check. Ini bukan suka2 nurse nak check.keputihan kena alert)

Takde kajian kata takde alahan boleh gugur, dan alahan teruk baby lekat kuat. Mitos je tu. alahan ni depends pada ketahanan badan ibu, faktor genetik, pembawakan budak, atau boleh jd belum masanya alahan tu dtg (minta2 takde la ya) 1/3 preggers tak akan ada alahan... kalau check doktor kata okay takde masalah.. bagus la. takde alahan lagi bagus sis.. boleh mkn apa yg sis nak.. just banyakkan rehat fikir yg baik2 je.. dan amalkan balance diet. Saya pun takde alahan, Alhamdulillah. minta2 sampai beranak nanti takda.

Tak betul tu.. Sy anak pertama alahan teruk, mmg duduk dlm toilet je sebab muntah kuning. Anak kedua tak muntah tp loya sepanjang hari. Keje kunyah chewing gum je. Yg ketiga ni tak de alahan lgsg, alhamdulillah bila scan doctor ckp grossly normal. Dah nak bersalin dah pun.

Tak semua org alami alahan ni sis. Yg pntg mse awl kandungan, kte careful jge mkn n elakkn buat keje berat, angkt bnde berat, jgn mkn mknn tajam mcm nenas mangga muda semua tu. InsyaAllah okay. Kalau perlu bed rest, kte jge sementara kandungan masih baru.

5y trước

Sama sama sis

Alahan takde kene mengena dgn kandungan tu kuat ke tak sis. Banyak faktor penyebab seseorang tu ade alahan ke tak. Sye da 16w tak pernah ade ape2 alahan tpi alhamdulillah baby baik2 shaja. Jgn mudah dgr bnda yg tak berasas ni. X pasal kita jdi takut and risau

5y trước

Tu lah tiba2 pulak dia buk cerita pasal hal ni..x pasal2 jgk kita naik risaum.sbb dia tau akk pernah gugur..time tu akk x de alahan langunsg .sedangkan akk pernah alahan teruk sebelum ni..terima kasih dik..

Sy ni anak dah 2 2 kali pregnant x penah ada alahan..syukur sgt xdak alahan boleh makan apa saja..mai nak masuk ank 3 ni bru ada alahan teruk.uih kalau diberi pilihan mmg xmau alahan ni sbb badan jadi lemau..sis bersyukur la xdak alahan..badan pun cergas.

5y trước

Aamiin..terima kasih dik..akk pun doakan semoga dipermudahkan semua urusan adik..aamiin..

Awal tahun lps sy pon ggur doc bgtaw klau x ada alahan kandungan x kuat.. Tahun ni sy mengandung lg sama jgk tak ada alahan.. Alhamdulillah bertahan skrg 31weeks.. Jd sy x prcaya sgt kata2 doctor.. Semua percaya pd rezeki Allah je..

Sy baru first time mengandung alhamdulillah dr awal smpai skrg dah 32 minggu x penah rasa alahan mcm mual2, muntah2, x selera makan tu. Syukur alhamdulillah.. Cuma kdg2 sakit kepala, kulit jd kering n allergic dgn brg kemas.

Sy dua kali pregnant xdak alahan..Alhamdulillah lahir kedua2 anak perempuan..gugur x bermakna sbb tiada alahan mngkin rahim belum kuat n belum ada rezeki..usaha yg pnting n jga mkn mnum ibu..InsyaAllah xdak apa2

Bsyukurla sis xda alahan teruk.. Fikir yg baik2, in sha allah kali ni Allah bg sis rileks xda alahan teruk.. Saya ni da mgandung kali ke4 masi alahan teruk, minggu2 kna admit tpksa drip sebab da lemah x lalu makan