Punca Baby Besar

Ada x mommy2 yg berpengalaman lahir anak melebihi 4kg. Tahu x punca baby besar ketika hamil? Btw saya first baby. Takot baby besar sbb saya kerap tidur. Mengantok tahap gaban xblh nk kontrol.

2 Các câu trả lời

Dari segi pemakanan sis. Suka mkn yg manis2 mmg akn mnyebabkn baby besar. Tido takkan menyebabkan baby besar sis. Sya sepanjang mengandung mmg keja asyik tido jew sis. Bangun tdo, makan lepas tu tdo blk. Sepanjang 9 bulan itu laa rutin sya. Smpaikn mak sya, nenek sya, mak sedara semua bising ckp tak takut ke nanti baby besar. Lagi 1, masa mengandung sya GDM. Ramai ckp nanti baby besar. Tapi alhamdulillah bila lahir baby sya kecik jew sis, 2.66kg jew 😅.

5y trước

Terima kasih... hilang sikit risau saya. Hehe

Pemakanan.. kalau banyak mkn makanan / minuman yg tggi gula / kalori / karbo.. GDM pn penyumbang kpd baby besar..