Minta Tips utk kawal berat badan

Ada x kan sini ibu preg yg berat naik mendadak sampai 5kilo dlm sebulan.. mcm mna nak elakkan berat kita naik? Bulan depan doc suru sy puasa and minum air gula Doc takut sy ada kencing manis🥲sy dgr klau ibu ada kencing manis kena beranak awal hmm tacod😭#firstmom

24 Các câu trả lời

Hehe tips dia adalah jaga portion makan. Sy haritu dh masuk kelas penjagaan diet selepas stuck minum air gula 2nd time masa 28weeks. Nasi segenggam sahaja, lebihkan sayur & protein. Kalau dh ambil nasi, carbs lain seperti kentang tak boleh ambil dh. Jadi kena tahu kumpulan makanan yg mcm dlm piramid tu. Even buah pun contohnya pisang, kalau ikutkan 1 biji je sehari sbb manis. Separuh waktu pagi, separuh waktu ptg (contoh). Air manis/aiskrim tak boleh hari2. At least selang 3,4 hari. Yg penting, banyakkan minum air kosong sahaja. Kalau bosan air kosong, letak lemon. Memang mencabar tapi demi baby, kita boleh buattt💪🏻 Asbab sy jaga makan, sekarang berat sy maintain walau pregnant. Sy plus size. Naik sikit2 je tapi masih dlm kontrol😂 sekarang gdm on diet. Doktor ckp kena bersalin tak boleh lepas due date. Takde pun ckp kena beranak awal. Banyak doa supaya ada tanda2 bersalin tu ikut masa tepat. Yg takde tanda2 bersalin tu risau sikit sbb kena induce😅

sy lah tu. Doktor terkejut setiap kali checkup naik mendadak. Tapi tak ada gdm. Saya ada gastrik. Makan suku2 mcm doktor ajar pun takboleh . perut cepat pedih dan sakit. Saya Makan je nasi. Kadang sampai 3kali 1 hari. Tapi tak banyak mcm tengahari makan lah.Berat baby pun normal jee. Saya tak minum air manis. Cuma seminggu tu ada lah satu atau dua hari saya minum air manis. Untuk bagi tenaga badan. Minum air kosong sahaja pun takboleh jugak. Badan lemau. Bila tengah malam saya lapar. Saya makan buah atau biskut kosong. Saya tak ikut pun cara orang nak sukat2 makan. Lain orang lain cara nya ☺️☺️

sy pula mmg stop amek manis n air manis gula tu pon mcm dari nasi or roti sy kire ibu obes di sbb kn tkot sy nekad kawal pengambilan mknan2 manis so berat sy x naik sgt kdg turun 2@3 kg awal2 byk kg turun pastu naik skit naik skit ni turun lagi 2 kg tp baby mmbesar dgn baik Alhamdulilah tips die jgn amek mknan n mnuman manis je tu sbannrye cpt boleh naik perngalaman anak 1st mmg amek air manis mknan manis dlm sbulan 2@3 kg naik 3x mnum air gula nsib x kene gdm tu pregnant kalini nekad kawal klau x sy jd tkot n nebes sgt2

Sy baby dah 20w & berat naik 1.6kg sebulan. Doktor nak pantau berat n HB skrg ni, 2 minggu sekali jumpa. Nurse pun suruh tdo awal n xde mkn mknn berat lewat malam n jaga portion. sy xde masalah dgn portion ni cuma mmg xleh tdo awal sbb panas badan & baby bergerak2. Skrg mlm2 sy mkn buah2 je mcm buah oren ke mangga ke utk bagi rasa sikit kenyang. Alhamdulillah dah 5 hari ni berat bdn turun balik mcm sebelum ni. skrg cuba maintain sblm jumpa doktor semula 4hb April ni. 😊

Klau slera tgh naik tkpe mkn je yg penting sblum 10 pm. Makanan or minuman manis nk ambik bleh tp untuk rasa rasa je. Jgn makan karbo bnyk sgt klau nk makan amik sikit je sbb tu faktor berat naik cpt. Process food pun jgn kerap makan ☺️. Saya dlu pun cpt naik berat sbb bnyk mkn manis masa awl trimester and makan process food.

Dulu masa anak pertama, 2x mnum air gula sbb berat naik 2kg dlm msa sbulan 😆 tp tak sangkut gdm pun legaa. Anak kedua saya jaga portion makan sngat2 sbb takut kena mnum 2x air gula 🤣 tp Alhamdulillah anak kedua mnum sekali je air gula 😆🤲🏻 dah selamat melahirkan 2 bulan lpas hehe

m, sy kalau suami Ada...berat melampau Naik n kalau dia outstation, berat melampau turun. gtu la setiap Kali g cek up... sampai doktor kata...awak makan la segala apa awak NK makan cuma kawal Manis. masalahnya, bila suami xde...selera makan xde.. acamne Tu... nk g beli barang2 masak pon xde mood...

6mo trước

hehe... m, masalah besor tu

Bahaya sis takut GDM. Diorg risau tu. Awk kena jaga portion makan je. Makan sikit2 tapi kerap ya. Manis2 tolak tepi dulu. Tak pun, awk makan sikit je kalau mengidam. Boleh check profile saya untuk tips penjagaan makanan. Sy GDM, tapi awk blh amalkan untuk kawal berat badan ya.

6mo trước

Also, tak betul GDM tak semestinya kena beranak awal. Bergantung pada keadaan baby and awk juga. Kalau baby besar, awk takde GDM pun kena bersalin awal.

Sy tukar mkanan yg warna putih ke perang sis.. control gula intake mcm air manis, dessert etc.. klu awk xlps air gula, nnt kena GDM mcm sy.. klu kena GDM, either on diet, kena makan oral ubat or insulin.. klu kena amek insulin, mmg kena lahirkn baby by week 38 sis

saya pun samaa...berat badan naik banyak every month.. tak tahu cane nak kawal sebab selalu rasa lapar 🤣 time puasa ni pun naik 2kg sebab time berbuka nak air manis jugak.. lepas ni kalau naik berat badan lebih lagi kena minum air gula lagi 🤮