KULIT GATAL

Ada x ibu2 mengandung kat sini mengalami kulit sensitif dan gatal2? Mcm sy msk trimester ke3 asyik nk bargaru ja and kaki pun da start berparut hitam2 bekas gatal and garu tu 🥲 aritu pg kk checkup da mtk cream dkt doc tp x bkesan langsung hurmm #bantusharing #adviceappreciated #SecondPregnancy

26 Các câu trả lời

Sama sis saya skrg 38weeks.. since 36weeks kena naik bintik2 merah mcm ruam tu and gatal gila. Pergi garu smpai luka and pedih mmg bercinta ya 🤣🤣🤣 lepastu kebetulan 37w saya jatuh tandas kena tahan wad, doc tngok kulit saya dia tanya kenapa saya ckp gatal. Then dia suspect saya kena PUPPP sis boleh google dia penyakit gatal2 time pregnant jgak.. then dia panggil pakar kulit utk tngk2 saya. Pakar kulit tu ckp normal masa mengandung kena.. dia bg 3 cream. Mmg elok tk gatal tpi sbb tahu ada steroid saya guna 3x je then dh hilang gatal terus stop.. tp ni pun ada je gatal2 lg cuma saya tahan sikit lah sbb nak pakai cream tu lgi takutt kita first mom ni anak first 🥹 lepastu nurse dkt wad ada crita dlu dia mengandung pun kena mcm saya , lepas beranak hilang 😆 so saya tak risau lah mmg normal benda ni hehehe. Smoga lps beranak hilang la gatal2 kita ni kann dan kulit terus helokkk 🤭

3t trước

Nama cream tuu aqueous cream yg nj doc kata mcm pelembab. Kalau utk gatal2 tu cream dia nama hydrocortisone cream 1% ni utk perut.. kalau utk tangan kaki nama cream dia betamethasone ointment 1:4. Function gila guna 3x dh hilang cuma lepastu kaki saya ni mcm ada kesan hitam lps guna cream tu.. mcm gelap sangat tapi tkda sakit ke apee. Mmg effect dri cream tu lahh. Tu laa sama la saya pun berbekas hitam huhuhu igt lps beranak nak sapu lotion2 ke apa bg hilang parut hehe. Tu laa enjoy je la lps beranak hilang ni 😂

Better jgn garu kalau tak nanti dia tinggalkan parut yg lagi gatal. Keep on sapu je lotion stretchmarks or any lotion yg pregnancy friendly. Saya menyesal sampai skrg sbb garu time hujung2 3rd trimester sbb tak tahan. Lepas bersalin jadi luka tempat saya garu tu. Pedih sgt. Anak dah 6 bulan pun masih rasa pedih

3t trước

Iyaaa tetaplah redha. Ada org tak pakai pape pun stretchmarks takda hmm. Ikut rezeki kut

Saya start nak masuk 6 bulan breast dengan perut gatal sangat. Saya beli aloe vera sis. Setiap hari sapu dekat breast, perut, pinggang belakang, pinggul, dengan celah peha. Sebab dia sejuk. Kurang sikit lah gatal tu. Tapi bila gatal tu saya tak garu. Saya gosok gosok sikit or tepuk tepuk je 😂

4t trước

kat perut sy gosok2 manjahhhh hehee tp kki and tgn tu mmg garu smpai luka masa msk 3rd trimester dlu and da tgalkn parut hitam da pun haha nk mnyesal pn xda guna nya lagiii ahahhaa

saya masuk minggu ke 9 mula naik jerawat di leher,dada dan bahu. sekarang ni dah 12 minggu, sampai ke perut naik jerawat halus. leher ni sampai sakit jugak sbb jerawat non stop naik tinggalkan parut. sblm ni saya mmg ada beli mandian cosmoderm yg anti acne tp mcm dh takde effect. Ada tips tak nk letak apa ?

4t trước

klu jerawat sy x tau tips nya huhuu mybe kena elakkan mkn mkanan yg bminyak..

Sama sy masuk 31w jadi gatal satu badan sampai naik ruam merah yg banyak sangat , pegi KK dia bagi iv hydrocortisone. Alhamdulillah getting better lepas 2 hari cucuk tu, semoga tak naik dah gatal yg sampai takleh tidur

3t trước

Yg cucuk tu pun ada steroid tp Dr cakap safe lagi utk pregnant mummy

sama saya hrtu masuk 9 bulan kaki penuh ja asyik garu2 ha sampai parut dgn perut pon gatai hahaha tp lepas dh beranak tu dh lega dh xdk garu2 dh cuma pakai alovera ja bagi hilang parut skrg anak nk masuk 4 bln dh ha

4t trước

mana2 jnis aloe vera ka sis?

sama mcm saya masa trimester 3 haritu..gatal tak boleh bawak bincang nak tido pun x lena tapi start gatal malam je siang elok je boleh buat kerja apa semua.. paling gatal tangan n kaki perut tak sangat

3t trước

sama la kita wak, plg teruk kt kaki. tp nasib baikla kta bkn jnis suka tayang kki haha atleast dpt la cover dr org tgk kecuali encik suami 😆lepas branak nnti kta try mtk peruntukan utk bli cream/oil buang scar hahahaha

lain pulak saya, sebelum pregnant tiap hari selalu gatal gatal nak pulak malam masa nak tidur tapi lepas je pregnant hilang terus rasa gatal skrng anak dah 6 bulan badan start gatal balik 😅

4t trước

klu dh branak x pa jugak bleh bli cream kt farmasi tu, ni tgh mengandung ssh nk pkai cream tkut x safe utk kndungan kta huhuuuu

saya pun sma.. kat betis gatal je.. saya beli sabun yang khas untuk gatal tu kat supermarket ada.. boleh lah sikit sikit.. tapi kalau sebelum tidur .. gatal dia adeh.. x dpat tidur

3t trước

aah..😂 malam gatal siang tak pulak🤭