NAK ELAK D&C

Ada tips tak nk bg kantung turun sendiri? Kalau boleh taknak cuci sebab kecik lg, mungkin bole usaha untuk turun sendiri. Bole share pendapat yang penah ada pengalaman?

10 Các câu trả lời

Bnykkan doa sis. Moga proses tu turun sendiri tanpa D&C, mudah. Saya mula sakit, bleeding minggu 11. Minggu 12 dpt tarikh D&C. Doktor bg masa seminggu, smpai saya genap 13. Sepanjang tunggu tu, Allah je tw cmne rsenya ble rahim tgh proses nk mengecut. Saya bnyk berdoa, mkn je mknn sihat cm biasa, bnyk mnum air, bnyk jalan dlm umah. Sy doa ssngt Allah mudahkan proses contraction, kantung kuar tanpa rasa sakit. Bnykkan zikir jgk, xnk fkir negatif. Sebab gugur yg sblmnya sy terlalu sakit. Hilang bnyk darah. Semasa 12 minggu 4 hari, sy da mula lenguh kt peha, pinggang smpai belakang sakit, mcm da smpai masa contraction, sy perlukan baring, niat nk g hosp tp trus terlelap. Ble bgun je, rse ada benda meluncur keluar. Kantung saya lengkap keluar. Pergi hosp, rahim da bersih, da back to normal, doktor xperlu bg ubat kcut rahim da. Tp sis, ad jgk kes yg turun sndri pastu tetap kena cuci. Ikut keadaan patient. Sis doa bbnyk. D&C xsakit, kita dibius. Bgun je, da setel.

mm msa sy kguguran hritu bnyk sbb jgk la.bsma ngn suami,mkn oden mlm tu,perah 1 bji limau nipis.pastu perut rasa mgelegak.mnum susu..lpstu suami spu mnyak cap kapak kat perut..subuh tu dah bleeding...n drh klua mmbuak2..n kantung meleleh kat peha.😭😢..nsib smpat smbut..klau x jtuh dlm mkuk jmbn.mm g hos,Dr scan bawah..dah kosong n clear.trus dpt injection kt peha tuk kcutkn rhim..dpt mc 7hri..

sy mkn ubi kentang rebus skli dgn air..pastu mkn ramen korea yg pedas tu byk kli..masa tu mmg tgh tunggu hari utk d&c, tp xsempat..dh kena g hspital sbb perut sakit sgt, jln dh tbuka tggu dia kluar je..kena thn wad smlmn, esok ptg dh blh balik lps dktr inject ubt kecut peranakn lps cnfirm cmplete misscarriage.

Sy gugur bulan Feb. My mom ada buat ubat(bahan2 traditional ) bg jatuh sendiri. 9mlm mkn ubat tu.. mlm sakit perut. Kul 8pg dah start contraction. Complete miscarriage without d&c. Thank god.. one time period lekat balik. Now I'm 30weeks + .

sy d&c je katung xturn2 sndri😭tapi takpe ad pengalaman..bius full lepas 1½jam baru sedar..2bulan lepas 8w kguguran.. alhamdulillahh skrng dh 4w2d😊

Xde tips sis.. Bykkn berdoa.. Inshaallah dgn izin Allah akn turun sendiri😊

sy mkn jamu sendayu tinggi..die turun sdiri..ktul2

Sy dlu mnum kopi pekat panas tanpa gula.. 😬

12mo trước

hye sis boleh saya tau sis bancuh kopi tu mcm mna ?

Sya makan nanas sis.. Esoknya turun drah..

Hi sis.. Adik saya baru je jd macam sis.. Dia try makan macam2 spt durian, cempedak, air tebu.. Tapi semua tak jalan. Lepastu dia makan nenas muda, alhamdulillah kejap je dah keluar kantung tu.. Selamat.. Takyah buat dnc