gatal"

ada tak yg sama mcm sya..3rd trimester gatal" yg melampau smpai naik biji" merah kecil mcm dlm gmbr..???mcm mna nak hilangkan??..atau automatik hilang lps bersalin?????gatal yg teramat d bahagian perut,kaki dan tgn.. 35weeks already

gatal"
37 Các câu trả lời

saya kena rashes ni 37 weeks,selama 2 minggu. lepas tu lepas bersalin naik lagi teruk sampai jadi hitam lebam. redha je la lepas bubuh ubat pun hilang rasa gatal kejap je. lepas bersalin tu jadi dalam seminggu. skrg hari berpantang 37hari gatal dah takde cuma parut lebam tu slowly bak hilang.

ai ingt ai sorg..xsgka rmai yg mcm ai..ai kna 1 bdn..pling trok kat dada, bwh prot, lengan,prot, blakang..kaki kurg..risau sgt2..pkai mcm2 utk hilangkn tp still x ilang..td g farmasi pon depa ckp akn ilang sndri..husband smp kna cuci tilam ingt allergic..nk tdok pon xleh..

Sy masa Hamil ank sulung pun gatal mcm ni..teruk kegatalan Nye..hingga berparut..sy jarakkan ank 7 tahun,baru Hamil ank nombor dua sekarang ni..masuk trimester ke3,gatal berbiji biji sekarang ni..pun tgh menggaru..sapu ubat apa pun tk jadi..kna tggu ank lahir baru hilang

Sy pun kene mcm ni masa 30weeks. Sampai masuk hospital doc nak pantau. Then doc bg sy cream sapu utk kurangkan sikit gatal2 tu tp cream tu tak boleh guna selalu la sbb ada steroid. Kalau sis nak cuba pun boleh. Pakar kulit yg bg cream ni. Harap dapat membantu.

Sy time second trimester teruk naik gatal2 camni. Sy sapu calamine lotion je. Lepas tu kene pilih mandian yg melembabkan kulit, elak dari mandian yg ade cooling effect or menthol. Alhamdulillah inshaAllah bende ni akan hilang dengan sendiri. Take care. 💗

Sy pn tgh alami. Lg trok pd awak. Sy sapu lotion o krim gatal. Sy byk area bahu. Kt breast skit & perot skit. Gatal sgt. Klu garu tggl parut. Sedih. Tp nurse ckp nt lps bersalin akn ilang sndiri o kte scrub badan kte

Sy dr 2nd trimester kne dkt 2 2 bahu blkg . . Sblm tdo wajib sapu bedak botol merah tu .. Lately 3rd trimester ni naik kt kki plak . . Mmg kluar air mata gatal dy .. Sy ltk myk pns , balm bru selesa nk tdo ..

Sy pon masa 3rd trimester jady jugak. Skrg kulit mmg penuh parut dh laa. Dh asyik garu jaa.. Nih kandungan kedua pulak. Tataw la nk jdy gatal2 or tak. Minta tu tak laa.

Sy td bru g mintak ubat tahan gatal kt klinik. Alhmdulillah mcm ok.cume kdg2 je naik gatal balik..mgkin sb cuaca panas, bile berpeluh makin teruk rasa gatal

Saya pun sama, masa awal pregnancy sampai sekarang week 28.. tp sekrg ok sikit, pkai moisturer.. tapi tu la parut hitam2... 😭😭 celah kangkang n kaki