susah tidur, tak kira malam atau siang

ada tak yang macam saya? malam susah nak tidur sampai ke tengahari berjaga, mata tak rasa mengantuk lgsg. paksa tidur pun ibarat pejam mata saja. saya stress & risaukan tntg baby, takut ada effect atau apapa. apa perlu saya buat? hmm 😔 #25weeks1day #firstbaby #firstmom

15 Các câu trả lời

mcm saya masa lepas bersalin tu 3 hari kat hosp , 2 hari tak tidur langsung . sbb macam2 fikir , risau baby tersedak susu lah , takut orang culik baby saya lah 😂 hari ke 3 tertidur kejap dalam 15minit mcmtu sbb dah penat sangat . dah balik rumah pon tak reti ngantok lagi . almost seminggu juga baru slowly tidur tu pon kejap2 lah sbb anak menyusu setiap 2jam sekali . then lepastu slowly biasakan diri tidur cam biasa since anak saya memang malam akan tidur sampai esok pagi . effect tak cukup tidur ni sakit kepala and badan agak lemau .

12mo trước

betul saya pun rasa sakit kepala, badan rasa lesu je. risaukan baby dlm perut terkena effect je sbb saya tak tidur seharian. hmm

Waktu mengandung pernah juga, mmg tkut sesangat kalau efek baby kan, tapi alhamdulillah takde pape. kesian sis, sy phm sbb sy sebelum n selepas mengandung mmg insomnia, lagi2 time skrg ni mmg rabak sgt, sbb malam tak tidur pagi2nnt dah kena jaga baby, sbb baby aktif waktu siang, baby malam tidur sampai ke subuh. Sbb sy suri rumah tak keluar memana terperap dlm umah, mmg susah nak tidur sbb macam sama je siang dgn malam takde beza huhu

12mo trước

mmg saya fikir baby dalam perut je, risau sbb taktahu keadaan dia kat dlm mcm mana. pasal diri saya tak kisah. taktahu dh nak buat mcm mana, paksa tidur pun ibarat mcm pejam mata. hm

ni tips sy masa sy insomnia teruk dulu: 1) kurangkan stress. lg stress lg susah nak tidur. 2) jauhkan 'blue light' (phone/tablet/tv) at least sejam sebelum tidur. 3) mandi. 4)minum teh chamomile 5) baca Al-Quran/ayat kursi/selawat 1000x

12mo trước

setuju. sy pasang ayat kursi sepanjang malam, lama² lena

Sya 25 week 3 day hmm Susah nk tidur tak mengantuk .tidur Lewat bagun pulak awal 2-3 pagi bru nk boleh tidur 6.30 dh terjaga Pastu dh tk boleh tidur .siang langsung tk tidur .🙆‍♀️kdg2 stress bila pejam Tpi Tk tidur pon tidur ayam2 ja

saya pun 25week 3day.. susah tidur mlm.. tdur pun, tdur2 ayam saja.. rasa mngantuk tapi xdapat tdur smpai rasa nak menangis😅 dah try mandi sebelum tidur, pun sma juga.. tapi siang msa ank sulung sy tdur, sy ikut tdur biarpun sekejap..

Saya 23w , memang susah betul nak tidur 🥲 time layan netflix kemain tersengguk2 , tutup netflix terus segar 🥲 tidur siang pun 3jam je max mesti terbangun 🥺 kesian kat baby tapi hurm nak paksa pun tak boleh tidur sampai nangis je 🤣

12mo trước

awak sama mcm saya, stress + kesian kat baby. sampai menangis 😂 sebab tak boleh tidur

saya sekarang 30weeks. Kadang sehari tak tidur langsung. Mata mengantok tapi bila pejam taknak lelap sampailah kepagi. Rasa stress sangat sebab kita nak tidur tapi mata takmau lelap

12mo trước

Takpa yunk. Sekarang saya enjoy je tak paksa. Kalau rasa nak tidur baru saya tidur sebab takut kalau paksa kita jadi stress. Banyakkan bersabar ya kalau rasa siang tu boleh aktif, aktifkan je badan biar malam rasa letih nanti inshaAllah boleh lelap.

sy pun susah tido.. kalau tido malam pun nanti pukul 2 3 pagi terbangun.. lepastu susah betul tido..kadang2 lepas subuh tu baru bole tido tp tu la.. urusan lagi tu banyak 😂

12mo trước

tapi ok juga lepas subuh boleh tidur lg, saya sampai ke petang. seharian la tk tidur 🥲

saya tengah alami ni..huhu...buka macam² zikir,surah²...mata ni rasa berair dah menguap..tapi tak terlelap...tahu² dah azan subuh...saya masih segar bugar...otw 25w..

12mo trước

mungkin semua pun mcm ni kan? saya igt saya sorang je mcm ni 😂 kesian kat bby je sebenarnya