gatal

Ada tak ibu2 pernah alami gatal mcm ni?sejak prengnant muncul gatal sebesar 50sen dkt bhgn leher.dh puas sapu cream tp x hilang..ada tip utk hilangkn gatal ni x?

gatal
41 Các câu trả lời

Better ke klinik segera sis. Macam saya, masa pregnant Alhamdulillah takde kena gatal2. Tapi saya kena gatal2 masa berpantang. Seksanya ya Allah sebab gatal merenyam. Kakak saya pun macam tu. 2 kali dia pregnant, 2 kali juga dia kena gegata masa berpantang. Lepas terkena ke diri sendiri, baru saya tahu yg ada wanita kena gegata lepas bersalin. Kawan saya dan kakak kawan saya pun macam tu. So nak kata kena gegata semasa berpantang pelik tak juga. Nak kata normal pun tak juga, sebab bukan semua orang kena.

Hi sis.. sy pernah kena mcmni, mula2 husband & me igt ring worm, masa tu kurang 10 weeks baby dlm perut tp alahan kluar mcm dlm gbr kat bhgn lengan sy & kaki. Gatal sgt.. So husband bgi ubt ringworm, skali dia kluar mcm air meleleh kat bhgn kaki bila sapu ubt tu.. 😭 sedih masa tu tpi husband ckp ni bukan ringworm, ni eczema alahan mengandung, so husband bgi ubat nama “Fucicort”, skjp je baik tp scar masih melekat kat bhgn lengan & kaki..

2y trước

Safe ke ni awk

Pergi hospital. Saya kene haritu g klinik dia cakap sbb alahan pregnant. Dah sapu maka ubat tak ok jgk. Kebetulan sebulan lps tu ada appointment pakar dkt hosp. Bgtahu doc dia cakap tu bukan alahan tp fungal infection. Dia bg ubat sapu makan , dlm seminggu terus ok licin je.

Yea ni Ringworm. Saya pernah kena sis . Try byk cream dari klinik tak ok .. finally pi klinik dia bagi 1 cream Dan ubat .. 2 hari ne dah ok .. tapi scar tissue tak hilang dah jadi Hitam . Better check sbelum tetuk sgt sis

Sy mase awl2 pregnant haritu ad naik satu kat betis .. then sy tukar sabun mandi .. pkai sabun mndi shurah yg timun + gamat .. alhamdulillah makin oke . Sekarang tingal kesan je

Time awal pregnant haritu, sy ada alahan kt bahagian leher. Ingatkan kayap. Pegi klinik family, doc bgtau bkn kayap. Ubat agk mahal tapi berbaloi. Seminggu cmtu dh hilang.

4y trước

Sy smpai bby lahir baru hilng..

Sy ank sulung dlu mcm ni la..teruk sgt..lps bersalin hbs hilang..sdngkn mcm2 ubat dh guna tp xhilang2..lps bersalin semua hilang xtau pergi mana..😅

Awl2 pregnant rtu jd kat blkg bdn...jd bsr jgk...sapu mcm2 tp xbaik2...lps tu mls nk amek tau..biar je xsapu ubat...tup2 tgk baik sdri

Sy pun kena macamtu, atas bahagian lutut. Gatal macam mana pun sy tahan tangan jangan garu. Now Alhamdulillah dah okay

Sy pun mengalami masalah yg sama.Cuba sapu sedikit tepung kanji dikawasan gatal,sbb sy dah try nmpknya berkesan.