Putih-putih dalam mulut baby.

Ada tak cara untuk bagi hilang putih-putih dalam mulut baby? Doktor kata kulat susu dan dia suruh sapu ubat. Tapi macam tak nak hilang. Semalam dah takda hari ni naik balik. Ibu2 ada tips untuk tak bagi naik kulat ni ? Sebab nampak baby macam tak selesa.

Putih-putih dalam mulut baby.
12 Các câu trả lời

Cari madu lebah/kelulut yg d supermarket sbb bersih..celupkan 1 jari telunjuk yg dilapis kain lampin dgn madu, kemudian lap lidah bayi.. Guna tu.. Kulat susu akan tanggal bila amalkan dan lama utk lekat lagi.. Itu yg saya bagi bayi saya.. Bila bayi 6bulan..saya bagi setengah sudu teh madu masuk mulut dia waktu pagi utk elak kulat susu..

Baby sy pun jadi mcm tu..pakej kt bibir skli ade..sy g klinik kanak2 dktr bagi ubat sapu decozol memg utk kulat susu..baby sy lepas mndi sy sapu kt dlm pipi kiri kanan,lelangit,bbir,lidah..sapu gune jari kelingking..alhamdulillah sehari dua da makin kurang..bia lame sikit lepas sapu ubat bru nyusu balik..

Bshkn kain lampin yg brsih dgn air suam..kmdian lap pd lidah bby....ulang smpai ilang...seelok2 nya smggu 3 kali... ..

Lepas menyusu tu terus lap dgn kain lembap..pakai lampin tu guna jari ..sambil korek2 n garu2 skit atas lidah dia tu..

Setiap kali mandi bersihkan or selepas susu. Kalau biar lama2 baby tak selesa and boleh ganggu penyusuan.

Kain kasa steril atau kain lembut guna air hangat usap perlahan, jangan abis nyusu ya takut muntah

Kena pakai tuala napkin and air masak. Bersihkan lidah dia. Nanti boleh jadi ulcer

Kena bersihkan lidah guna kain basah yg lembut, setiap kali habis menyusu

4y trước

setuju dan jika masih berlarutan sangat digalakkan ke klinik pergigian untuk pemeriksaan

Lepas susu lap guna kain basah dkt lidah

Baby muntah² bile buat, loya kot