HB low 10.8

Ada tak cara nak naikkan hb? Makan ape? Ke cara makan ubat obimin salah? Atau tak sesuai ? Mommy tolong la saya. Nak makan apa bagi naik hb?

68 Các câu trả lời

Sme mcm sy wktu mula2 pregnant.. Hb 11.9 drop to 10.7..mkin drop tiap kli checku.. Dh try mcm2.. Pkse mkn jambu sbijik shri, tmbikai orange, delima, bayam/sayur hri2 penuh pinggan minum juice mamariam lagi.. Semua yg naik hb sy mkn la.. Ubat zincofer n susu farm fresh kurma xprnh tgl.. Mkn ubat jarakkan 2jam lpas mkn.. Tpi ttp drop smpai nurse ckp puan la plak explain kt sy kali ni pmknn utk naikkan hb😅dia dh pnt gtaw.. Suami pom ckp semua dia dh belikan knpe still drop.. Last2 rupanyer jmpe jgk punca dia😅mslhnyer adalah susu😅susu sy minum ssuka hati je time haus.. Doc ckp kne jarakkan susu dgn pgmbilan mknn lain sbb mnganggu penyerapan zat2 lain... So skrg sy jrak 2 jam minum susu sblom mkn bnde2 brkhasiat lain.. 😅Dh 2x checkup dh.. Hb kmbali naik smpai trimester ktga ni.. Itu cara sy.. Lain org lain cara kan

5y trước

Oyeke.. Org dh tbeli sblum dpt gdm ni... Msih bnyk g... Tu yg nk cari waktu mnum yg ssuai... Isnin ni jmpa doc org cnfirmkn la... Huhu.... Tq info sis ya

Sy ms mula2 hamil cantik je hb 15 sampai masuk kandugan 4 bulan, lpas 4 bulan turun sampai masuk 7 bulan 10, masuk 8 bulan naik 11 lebih sampai bersalin... Sy banyak mkb sayur hijau dn buah... Ms sy hamil sy suka mkn buah naga, tembikai... Buah tembikai ni memperbanyakkn air ketuban, dn mungkin boleh menaikkan hb... Sy 2 bulan droup . lpas 2 bulan ok... Mungkin sy banyak mkn buah dn sayur... Lebih kn sayur dn buah sis...lain orang lain badan... Cuba lh . age satu cuba mkn kurma...

Sama la sy, 1st cek hb 12.3. Setiap kali ip next drop turun, now hb sy 9.4 😢 sy mkn pati delima, jus mamariam, omb, sayur2 hijau, buah, kerang, hati lembu still xnaik. Ubat pum sy mkn iberet, 4x tkr ubat obimin, iron tablet, zincofer n last skli iberet. Xnaik2 jgk. Sy mkn ubat dgn air sanquick la, pg2 msa perut kosong. Xtao nk mkn apa lg dah 😭

Rasanya ikut badan kan. Ms 1st check up je hb 11+. 2nd check up sampai skrg dah 35weeks, hb antara 9-10 je. Dah makan jambu, bayam, ikan bilis, tembikai. Seminggu sekali makan kerang. Result hantar hospital pun okey, cucuk inferon kat punggung pun done. Pagi tadi ambik darah tengok result 10.9 😂

5y trước

Alhamdulilah kalau naik.. saya lagi 2minggu nak cek mudah mudahan naik lah. Awak makan apa erk nail darah?

Sy hari2 lepas subuh perut kosong minum pati delima 1 sudu & sblm tidur 1 sudu amalkan since 2month pregnant alhamdulillah record cantik nurse puji sampai skrg 37w+ still amalkan takda mslh HB Low. Takda amlakan makanan lain selain kurma & kekacang sometimes. Cubalah amalkan konsisten.

Cuba mkn iberet sis..mnum bersama air sunquick kosong . Satu jam seblum mkn ubt bru boleh mkn mnde laen dn 1jam selepas mkn . Elakkan minuman bercafein . Tea . Milo .nes . Kopi . 3in1 . Air suam , sunquick kosng dn air buah shj sis .

5y trước

Haaa okay. Nanti saya nak cuba la

Sy tiap pg minum kafien, mcm nescafe o...tp x sllu la..tp alhamdulillah hb ok..maintain 12 ke atas..sy mkn yg ubat kk bg je..zincover, vit b dgn folic asid..sy mkn sebelum tido..makan dengan jus oren...tiga2 skli makan..

Hati2 hb klu dah smpi 7 bln Dr kasi cucuk...cuba try mkn kurma ngn minyk kelapa dara...cth mcm sy mkn zat besi susah gak nk naik...tapi sbelum nk p klinik tu mlm tue mkn bayam daging..comfirm esk naik...hehe

5y trước

Owh yeke.. Baik baik.. Nanti saya cuba

Saya pon hb 10 jgk haritu , ada orang bgi petua makan ubi kentang dan bayam brazil alhamdulilah sekarang dah ok 12, tpi klau ad kencing manis xleh amal tau yg ubi kentang tu.. Selamat mencuba

Mcm sy ritu doc bg iberet.. alhmdulillah hb ok smpai bersalin.. sblm2 tu doc bg zincofer tp xsesuai dgn sy... mcm obimin plus sy mkn ms.awl kehamilan..lepas tu msuk 2nd trismeter doc suh mkn iberet 😉✌

5y trước

sye bli smdri je..sbb ank ke 3 mmg doc dh saran..so mse msok 3 bulan kndungan ttos knsume iberet.. zincofer tu x cmpletw mcm iberet.. better iberet sbb mrgkumi smua