masuk saja 25minggu Jadi gatal2 badan

Ada sape2 yg jadi mcm ni tak masa mengandung? Dh tnjuk doktor, doktor just bagi ubat sapu pink tu je. Gatal ni jadi tak menentu,kdg jadi kdg tak, taktau alergik apa tapi bila kena mmg gatal sgt2. Gatal strechmark pon tak mcm ni 😢 #firstbaby #mommybuntu

masuk saja 25minggu Jadi gatal2 badan
38 Các câu trả lời

Saya dulu pernah kena mcm ni kali kedua.. Doktor ckp ini ' URTICARIA' sis boleh Google.. Tiada maknanya ludah jin smua tu sis... Tp benda ni datang sbb kita ada Allergic dengan sesuatu yg kita xduga. Mungkin sebab sabun badan? Sabun pencuci kain? Binatang dlm rumah? Pencuci lantai? Pemakanan? Banyak sebabnya. Ini doktor yg cakap dgn saya.. Saya sampai jumpa doktor pakar sbb sy teruk.. Satu badan.. Muka mata bengkak.. Kulit kepala pun dia timbul.. Xpuas hati.. Sy ke perubatan Islam.. Bekam darah semua.. Benda ni xhilang juga.. Ambil masa dua minggu benda ni hilang sendiri.. Tanpa ubat.. Pedih.. Gatal.. Smpai ngis..

saya baru je kena last week. mmg gatal sgt especially bila lalu kat karpet. mungkin allergik hama ke habuk ke. basuh semua cadar sarung bantal and jemur bantal jugak. pergi klinik sampai dua kali sbb lpas mkn ubat 2 3 jam jd makin teruk. then terus pergi emergency hospital and doc ckp mmg teruk so dia bg iv hydrocort 200mg. mmg risau jugak if ada effect ke apa tp doc yakinkan sy sbb sy da trimester kedua n y ni mmg xbahaya utk baby. mmg tawakal jelah masa tu sbb xtahan sgt naik satu bdn. then pakai jugak calamine lotion tu and mandi air garam. lpas 3 4 hari baru okay.

sy pun kena ms awal pregnent smpai dh nk bersalin ni makin gatal....xpenah pun kena mcm ni...doc bg ubat sapu pun xjalan..pakai bedak gatal pun rs lg pedih..kne tahan tangan ni dr menggaru... kalau garu makin banyak tumbuh biji2.. kalau xgaru xde biji...bl dh garu kulit jd melecet lg pedih...sy kena kat clelah peha...situ bahagaian selalu basah... rs die mcm kne miang buluh...xtahan smpai menangis.. skrg sis mcm mn?

Sy sdg mengalaminya skrg sejak 3 minggu lalu, slps brsalin hari ke 31. Tp sy kena dkt jari. Dah pegi klinik doktor bg ubat alergi n ubat sapu tp xhilang pun, malah makin teruk smpai luka2 sy garu.. Jari smpai bengkak, bila gatal xbole hilang melainkan sy rendam dlm air pns. Lps tu kulit jd kering, bila kering dia merekah dan luka, lps tu kulit mengelupas.. Mmg teruk..

Kalegata ni. Kalau org Tua Tua cakap mkena ludah jin. Bilas dengan air garam. Pedih sikit masa Bilas tu. Tapi tu kalau waktu normal x mengandung la. Bile Time mengandung ni x pasti la plak boleh ke x. Banyak faktor boleh jadi ni. Kadang sebab allergik. Samada makanan atau pakaian atau kain cadar selimut. So bile jadi mcm ni memang kena selalu dlm keadaan hygiene

saya pernah kena masa mengandung 6 bulan.tiba-tiba saya alergik dengan ikan pari. sebab malam sebelum tu makan ikan pari asam pedas. jumpa dr dpt calamine lotion dgn anti histamine yg low dosage. pukul 3 pagi mesti naik gatal sampai ke muka. dalam 3 hari macam tu baru baik. tiap malam sapu calamine lotion satu badan. jangan garu kalau gatal. nanti lagi merebak

Ni mcm gegata.. Sy biasa jd bila main benda2 kotor.. Contoh mcm main pasir atau tanah yg kotor2,ataupun tilam tmpat tdur tu ad hama.. Maybe time tu kulit sensitif.. Mmg gatal sgt2 klau boleh garu tu smpai luka.. Try Google pasal ni, tp sy pun xtau cara rawat cmna. Nk cpt hilang mmg kne tahan jela gatal tu ataupun Sapu minyak panas..

lbh kurang mcm kelopak garam ni...sy pnh kna msa anak dara dlu...klu sis tkt nak ltk krim apa2, sis mndi je...jgn dok tmpt pns...xpun sapu aloevera atau bedak sejuk...klu sy dlu, dr bg calamine lotion...tp sy xbrni suggest utk sis pkai sb preggy...klu sy dlu bt mcm ni la

Sy pkai QV lotion or QV cream, utk mlegakan gatal mcm psoriasis atau eczema dgn ruam and utk kulit kering jgk . Slamat d pkai utk smua pringkat umur, bby pun bole pkai. For stretchmark, organic extra virgin coconut oil ada jual d watson, rm22 lbih ja.

sya jd msa dah msuk 2nd trimester. lpas hbis loya dia trimester pertama...misi ckp pembawakan budak. nnt lpas bsalin hilang sniri..sya pon duk kerja mggaru jaa..bhgian miang tu pon xmnentu...duk sapu ubat pink tu laa..ok skit ..walaupon xhilang gatai