Briskwalk, Hiking or Jogging First Trimester?

Hi ada ke yg briskwalk or jogging time first trimester? Okay ke. Time sy first pregnancy dulu dr tak suroh sy briskwalk for 1st trimester. Yg first keguguran. Skrg sy pregnant lagi dan officemate sy selalu nak bawa sy pergi join briskwalk or hiking sy ckp dr tak suroh tp diaorg tak percaya. Diaorg sound mcm “jalan pun tak boleh ke?” . Ada ke yg pergi hiking or briskwalk first trimester?

23 Các câu trả lời

Saya dulu first trimester, masa kandungan 2-3 minggu, sy pergi hiking rawang bypass. Dia punya curam tu sampai kena naik tangga kena pakai tali. Masa tu memang semput gila rasa nak putus nyawa, tapi masa tu ingat sebab dah lama tak hiking tak exercise. Tapi saya masa tu memang taktau pregnant. Masa tu tengah dalam fasa cuba jadi aktif balik untuk fit dan dapatkan bmi normal. Dapat tau pregnant pon masa hujung2 first trimester. Tapi Alhamdulillah baby saya masih melekat kuat. Yang penting ikut nasihat doktor and ikut kemampuan badan kita. Jangan paksa. Pekakkan je telinga apa orang kata. Saya pon cuma ambik nasihat atau teguran yang saya rasa saya boleh ikut je.😅

Sis, pedulikan aja apa officemates sis cakap tu. If they really care about your health they should understand your situation. Mostly doctor mmg tk saran untuk brisk walk or hiking at first trimester lagi2 prnah ada sejarah keguguran. So better jaga kesihatan dan avoid toxicity. Saya pun suka outdoor activities, tapi 1st trimester mmg tk berani. 3rd trimester masa nk dkt beranak tu baru saya pegi brisk walk.

dh pernah ada sejarah keguguran kan ? so better untk 1st trim ni rehat jela dlu. xyh la nk buat aktiviti sgt pun. risiko keguguran tu masih ada ye. pekakkan aje telinga tu kalau org ckp bukan2. nnt dh masuk 2nd trim bru la nk buat aktiviti sukan ke apa. tp jgn terlalu lasak sgt. hiking sgt bahaya untk pregnant mom ya. sayangilah nyawa anda and bakal baby tu .

1mo trước

Ya, ada sejarah keguguran, better ikut nasihat doktor,

kita 1st tri nak jalan kedepan kedapur pn xlarat🤣 kitanya Alahan..mmg banyak bedrest aje..dah ada sejarah keguguran ni better lebih berjaga²..bdn segar,takde alahan 1st tri ni mmg untung sgt²..tp kena beringat² juga nak buat apa².. rasanya briskwalk/jogging ni masa nak dkt² bersalin je tgk org buat..bagi mudahkan bersalin..awal² xpenah dengar lagi.

If you syg kndungn you , you kena jaga baik2 dan pekakkan tlinga dgn apa org kata . You ada sjrh kguguran kan ? you tau kan skit kguguran mcm mna so please jagala kndungn you baik2 . jgn dgrkn toxic2 pple . just restt nnt bila kndungn dah matang you bleh la exersice skit2 ❤️ sakit kita , apa yg kita lalui hnya kita ja tau orglain x nmpk ☺️

saya sepanjang pregnant sekarang suami tak bagi jalan² sangat, even tiada sejarah keguguran. sis kalau boleh jangan dengar orang cakap. banyakkan berehat. nak berjalan pun kalau g tandas ke atau keperluan saja. birskwalk ni time nak dekat third trimester baru boleh amalkan. untuk memudahkan proses bersalin nanti

if pernah gugur tanya la doktor yg merawat puan tu. sy dulu dr tak tahu pregnant sampai nk bersalin selalu je briskwalk. hiking tu tak la sbb tak pregnant pun tk hiking😆 sy housewife, dulu 20k steps per week. hujung 3rd trim dah tak kira steps dah perut dh berat kaki sakit lutut tk larat menampung bdn dh

saya dulu walk on threadmill 10k steps/day. 1st trim saya bleeding dr advice saya jgn jalan, klu blh bed rest aja.. smpai 3rd trimester saya mmg xda la nk jogging ke briskwalk bagai ni. plg lama saya pusing2 rumah 10 minit then rest. pedulikn apa org lain kata, yg menanggung effect nya awak..

Officemate tu dah kahwin ke belum? Sakit pulak hati kita. They sounds so toxic. Kalau diorang bising lebih2 cakap suami tak izin. Awak kena refer doktor dulu sebab ada history miscarriage. Macam saya takde apa2 masalah untuk do light exercise, doktor approved.

awk dh ada history sebaiknya elak laa.. setiap org tu berbeza.. ada org boleh ada org x boleh.. ignore je ckp2 org.. yg tanggung tu awk.. ckp kt dorg, klau jd pape kt baby, bkn dorg boleh tlg pun. setakat bersimpati je nk buat apa. baran pulak sy dgn officemate awk ni..