Perancang selepas bersalin

Ada ibu2 ambik apa2 perancang x? Saya anak 1st baru.. Nurse tnya.. Sy ambik komdom.. Boleh sharekan klu ada ibu2 ambik perancang? #pleasehelp #seriusnanya #firstbaby #firstmom #ingintahu #bantusharing Terima kasih

15 Các câu trả lời

Implanon. Walaupun sebelum ni saya susah nak lekat, lepas bersalin ni memang dah set nak buat family planing. Tak nak stress ada anak dengan jarak dekat. Tak cukup kuat mental & physical, dan malas nak main teka teki tiap bulan pregnant atau tak. Benda boleh elak, kita cuba elak. Jaga yang satu ni pun tak menang tangan. Bagi saya quality anak perlu jaga, lagi2 di era yang tiap individu kena bersaing antara satu sama lain.

ambik depo. side effect kat saya, haid sgt2 x teratur. kadang straight sebulan. tp darah nya mcm dh hujung2 period selama sebulan tu. kadang x dtg sebulan. risau jugak, tanya ngn doktor, doktor cakap itu normal, sbb dia pun mengalami. sbb, kalo x normal, saya nak try alternative lain. so, saya teruskan ambik depo. dh 6 bulan lepas abis pantang, x pernah lagi beli/pakai pad. pantyliner pun x pakai. sbb drh sgt2 sedikit

saya ambil ubat .kk bekalkan oralcon .malu jugk awal tu.baru nk cukup sebulan nurse dah tnya nnti bgtahu nk ambil perancang apa . alhamdulillah serasi period on time . mkn smpai sethun 6 bulan . gap 3 bulan alhamdulillah mengandung lagi .doakan saya 2nd bby

saya pun merancang sendiri... tapi suami x pakai komdom... just pancut luar ..anak dah 3 tahun baru dapat baby 2nd...now baby dah 5 bulan tahun ni... alhamdulillah.

Sy ambik depo..ade pro n cons..ikt atas bdan org. Bdan org lain²..effect dia pon lain² jgak. 😊 Boleh try n error

rancang sendiri. kena ada kerjasama dengan suami. selalu pantau waktu subur jika ingin bersama, boleh install app.

pernah amik depo. tak sesuai. pernah bleeding lama. so opted for condom. alhamdulillah 4tahun guna okay je

Saya ambil pil , then terlupa beberapa biji bulan seterusnya check upt hamil hmmmm terima ja lah

saya mula-mula makan pil noriday sampai 4 bulan, lepas tu terus pasang implan

saya ambil depo. okay je so far tapi ada lah side effect dia 🥲

2y trước

yang selalu orang risau berat naik or jerawat kan, tapi untuk saya, vagina jadi keriiiing sangat. takde langsung natural lubricant. nak bersama tu susah sikit sebab kena pakai lube banyak banyak. lagi satu, saya perasan nafsu saya terus 0. macam susah gila nak rasa bernafsu tu. dia buat saya rasa agak stress sebab dulu tak macam ni pun 😭