X sggup nk hadap alahan teruk. Mcmn Cara nk gugurkan kndungan? Tnpa perlu pergi ke kk. Stress sgt²

8weeks,nak gugurkan kndungan

102 Các câu trả lời

Dulu saya pun ada alahan masa kandngn pertama gugur .. alahan teruk tp nak tk nk kena teruskan sbb kita yg nak .. tp tk ad rezeki 4 bulan nya saya pregnant juga tp gugur saya gugur alahan juga .. smpai 5 bulan saya pregnant balik 1 thun 2 kali saya pregnant alhamdulillah saya boleh kawal alahan saya smpai saya salin .. jngn gugur kn kndgn sbb tk mmpu nk pikul alahan , ni baru alahan belum lagi bersalin , belum lagi jaga anak .. nikmatila alahan tu sbb tk semua org alahan sama .. jadi seorng ibu perlukan pengorbanan

Ada ubat utk kurangkn alahan..pergi je klinik kesihtan minta ubat tahan muntah..klu ubat tu x jln bgtau je doctor alahan rsa teruk sgt & x tahan..nti dorang akan check air kencing smua, klu suda severe dehydrated & byk turun berat badan dorang akan bgi msuk ward..dlm ward nti percya la terus baik sbb dorang dos ubat tinggi..lpas blh balik nti mmg dorang bekalkn juga ubat tahan muntah Jgn sampai gugurkn anak. Allah dh bagi rezeki. Allah xkan bagi klu dia tau u x kuat utk lalui smua tu.

Awak sabar sikit lagi boleh, in sha Allah habis first trimester akan hilang alahan tu. Kita fahammm sgt alahan tu yg boleh bt jadi stress tapi awk sabar sikit je lagi utk masuk ke trimester ke 2 in sha Allah, Allah reda kan rasa alahan tu. Tolong jangan give up. Awak cuba fikir positive yaa, semoga asbab alahan ni awak dapat lahirkan baby ni dgn mudah, dipermudahkan segala urusan dan diberikan kesihatan yg baik. Jgn baca negative comment dkt sini sbb dorang tkthu apa yg kita hadap.

sis, saya pun alami alahan masa mula² pregnant, saya pun teringat nak gugurkan kandungan sebab faktor ekonomi suami isteri belum stabil. tapi suami pun tak kisah kalau saya pregnant awal. sebab anak itu pembawa rezeki. suami penyokong utama untuk isteri. kasihanilah janin dalam rahim. sebab dia tak bersalah. Tuhan bagi kita terima. alahan semua ni ibarat ujian bagi kita. at least ada lah rasa pengalaman alahan itu. banyakkan istighfar bagi yang Islam. yang bukan Islam, ada cara mereka.

10juta org dlm ni Dan terpilih untuk xda alahan Adalah 10ribu je.. selebihnya memg semua Akan alaminya...yg TTC ramai dlm ni termasuk lah sy mesti Akan Rasa sebak sedih bila dpt tau kaum sndiri yg dah berjaya mengandung tapi nak gugurkan kandungan...sy ni buat mcm² tau nak dptkan anak...hbs beribu beriban untuk nk dpt zuriat...sy Dan suami sggp buat ape saja untuk dpt zuriat....tapi sis dah dpt gituuu je nak gugurkan kandungan.....sabau jela haaaa..mgkn sis ni muda fikiran xmatang...

dalam hidup ni, kita belajar selesaikan masalah. bukan lari dari masalah. ada masalah alahan, tanya doktor cari penyelesaian. bukan lari dari alahan dgn gugurkan kandungan. ada banyak lagi masalah kalau gugurkan.. masalah sakit gugurkan, penyesalan membunuh anak, dan masalah nak menjawab kat tuhan nanti. kalau kamu muslim, doa yg terbaik untuk kandungan dan moga Allah bagi kematangan dalam mendepani ujian.. kalau kamu tidak islam, seek help.. keluarga, doktor, best friend.

Risau dgn org mcm ni. Bru kne alahan truk dah x sggup nak hadap. Dah stress. Pd sy, nak ggurkan ggurkan jelah sis. Nnti ank dh lahir lg stress dgn nk layan postpartum depression lg. silap2 ank jd mangsa dera. Jd mangsa kkejaman mak dia yg ‘stress’ manjang. Klu sis Islam, smoga smpat bertaubat. Proses ggur pun bukan mudah. Dn bukan x sakit ya. Sy prnah kguguran. Tumpah darah. Allah je tau mcm mne sy waktu tu nyawa di hujung tnduk rasa pdhal ggur baru 7w masa tu.

firstime mengandung ke ? kalau bkn firstime dh kenapa xmerancang klau tahu diri ada alahan teruk . Alahan teruk mcm mana pon jgn lah sampai nk gugurkan kandungan org lain sampai merintih nk ank , awk plk nk gugurkan cuba Allah uji awk bertahun2 sampai dh berumur still xde ank apa awk rasa stress ke atau happy ? Kalau alahan teruk hospital ada akk sy alahan teruk sampai kurus kering dia tetap bertahan hingga ank lahir masuk wad ke klinik xtahu brape kali dh dia

Enjoy this journey sayang. Later bila dia dah besar you boleh cerita dekat dia mcm mana teruknya alahan you masa mengandungkan dia. Sekejap je tu nanti lama2 hilanglah alahan tu. I dulu pun ttc 3 tahun, bila dah mengandung alahan teruk i cakap “kalau mcm ni tak mengandung pun takpe”. Lepastu cepat2 mengucap sbb kita yg minta. Bila Dia dah bagi kita mengeluh. Dia kasi ujian tu sebesar zarah je pun tapi pahalanya besar yang. Kuatkan semangat okay?

semoga Allah permudahkan urusan awak sis, kebanyakkan ibu ibu dekat sini mengalami benda yang sama macam awak, awak tak keseorangan. sekejap je alahan tu lepas 1st trimester inshaAllah dah hilang/berkurang. semoga kesusahan yg kita hadapi sekarang dibalas dengan seribu hikmah dan kebaikan, bukan semua wanita dapat merasai pengalaman mengandung, melahirkan dan membesarkan anak. rezeki ni dah tertulis untuk awak, awak akan rasa nikmatnya nanti.