Keguguran

Hi nk tnya, ada apa2 effect kee kalau sblum ni prnh gugurkn kndungan, skrg ni tgah prgnant. Dktor ada tnya prnh ggur tak tpi jawab tk pernah jee. Ada beza ke keguguran dgn gugurkan kndungan?

1 Trả lời

Ada beza between miscarriage and abortion. Keguguran berlaku secara naturally disbbkan masalah rahim, or buat kerja secara lasak or terangkat berat, or tiba2 you terjatuh mcm tu. Means you are at a high risk of miscarriages in the future if not taken care properly. Gugurkan kandungan ni bukan natural, maksudnya you gunakan perubatan or medical intervention utk gugurkan kandungan. Means possibility you x de masalah utk hamil lagi in the future or akan ada masalah utk hamil lagi depends ikut badan. Memang penting sekali utk share masalah badan kita especially pasal pregnancy or miscarriages /abortion history dgn doctor so doctor faham and aware of our medical situation and health.