X sggup nk hadap alahan teruk. Mcmn Cara nk gugurkan kndungan? Tnpa perlu pergi ke kk. Stress sgt²

8weeks,nak gugurkan kndungan

102 Các câu trả lời

Buang rahim terus sis.. Xyah stress2 dah.. Saya ni ttc 3tahun nak dapatkan anak kedua.. Sedih bila ada makcik pakcik bawang ejek anak dh 5taun xda adik.. Sepupu2 dia yg lain ada adik.. Buat rawatan sebulan habis beratus. Bila pregnant, saya bersyukur sgt2..walaupun alahan teruk xda selera mkn sampai 12w. Habis tu alahan kulit pulak, gatal2. Jadi hitam di celah2. Sekrg t3 susah nafas, nak tidur susah, nk jlnkan aktiviti harian pun susah.. Tapi tetap hari2 saya berdoa, anak saya sihat. Keluar dgn sempurna. Xpernah terlintas nk bunuh anak sbb beban yg ditggung.. Hilang nyawa sendiri pun xpa sis, janji anak sihat dan selamat.. Saya xtau apa yg sis tggung tapi berfikir panjang sis.. Ank tu anugerah yg paling indah dlm hidup..

3mo trước

saya ttc 5 tahun 2 kali ivf, habis puluh ribu, finally pregnant, alahan muntah boleh senyum sebab mengandung tu yg saya teringin nak rasa sepanjang 5 tahun lamanya. ini free2 Allah bagi sukahati je nak gugurkan.

saya dah 2 kali keguguran sis...secara OPERATION CUCI sekali....ambik masa seminggu saya menangiss pagi petang siang malam sis...dahlaa ank xde...sakit je dapat second gugur NORMAL....2/3 jam before dia keluar sendiri sis...macam sis mengalami contraction nak bersalin....sakit rasa diambang maut time tu....x mudah sis... saya sekarang pregnant 6 bulan...saya alahan sampai usia kandungan 5 bulan sis...anak pertama dan yang second ni...keduanya saya alahan teruk...tapi saya nekad sampailaa now alahan dah berkurang....banyakkan sabar yer sis sayang....anak tu dah bertemu sang pencipta dia...dan memilih nak jadi anak sis....sepatutnyaa sis rasa kuat....sebab anak sis pilih sis jadi ibu...be strong ye

3mo trước

keguguran ni takdir saya...bukan yang saya buat ii....Allah uji dan uji saya....sis kena kuat.... saya ade petua nak hadap alahan sis....sis minum PATI DELIMA....sesuai untuk ibu ii yang hadap alahan sama macam saya rasa ...take care sis

Sy pun dlu masa pregnant jnis yg alahan teruk juga sis , tambah2 pula sy pregnant twins misi2 dkt KK ckp double lh alahan nya.. smpai berat badan sy drop 11kg dlm masa 2 bulan, bygkan kena hadap morning sickness tu lebih kurang 4 ke 5 bulan baru lah sy rasa okey sikit, mcm2 tips org bagi utk kurangkan alahan, berulang kali ke klinik, smpai masuk wad sb bdan dh drain sgt , makan minum semua x boleh sb nak muntah jee , makan sesuap minum seteguk muntahnya bekali kali2 smpai dh xde apa yg keluar dn smpai berdarah dh muntah.. Puan kena kuatkan semangat , minta sokongan org terdekat terutama suami.. percayalah semua tu akan berlalu juga, nanti puan akan ok..

pls jgan ikut kan emosi ye mommyy , faham perasaan tu . trmstr prtma d lalui dngan sakit alahan , tu baru sikit , dngan muntah xle mkan drop berat , nnti trmstr2 pula dh hilang , tp dugaan tdur kiri kanan xle bwa bincang , banyak lagi , tp u boleh je enjoy dlam moment ni sbb hanya 9 bulan jee , nti bila baby dh kluar msty hilang sgala sakit tu dh nampak baby . sy pn dri 6 week alahan trok , smpai 13 week bru kurg , tp bila naik bulan lagi , alahan yg hilang tu dtg lagi smpai skg dngan sakit pinggang , darah hb slly drop bnyak ujian prgnt klini tp pkir +ve je . smoga mommy kuat ye 😃💪🏻

x sanggup? awak dh alah ke belum? ke baru dengar cakap2 org? jgn stress. sya pun pnah kt tmpat awak. pnh fikir bnda yg sama. tpi hadap jela. nnti bila dh beranak kita sendiri mula rindu mula rsa sayu sbb ada pngalaman tu. pregnancy journey semua org x sama. cari solution utk kurangkan alahan. ada. mesti ada. tuhan x zalim. setiap sakit ada penawar kecuali mati. masih terlalu awal awk nk giveup. ujian ni kdg2 tuhan bagi untuk siapkan diri kita dikedepan hari. awak kena kuat. bnyakkan sabar. klau awk islam bnyakkan berdoa mintak Allah kurangkan sakit alahan.

sabar sis, sya faham. sbb sya pun alahan teruk jugak. nak makan pun susah, badan rasa macam makin kurus. tak makan susah, kalau perut kosong makin pening kepala, makin teruk rasa . smpai rasa nak nangis. tapi saya tahan smua tu, nanti insyaallah masuk trimester 2 makin okay alahan tu. sabar sis, kadang2 rasa nak give up jugak tpi lagi ksian bila fikir org lain yg ttc bertahun2 . kita ni beruntung tau. 🥺 faham maybe sbb emosi ibu mengandung ni lain, kalau stress try luah2 dgn family ? kalau takda boleh la meluah dkat sini utk letgo stress tu.

Sy fhm keadaan sis, Sy pun mengalami alahan yg teruk 5bulan, Sy pun mengeluh mcm sis, stress, lagi kandungan skg bukan plan punya dtg accidents plan, Sy selalu menangis sebab down sangat, Betul2 down, smpai xingat tuhan, suami kata terima je dgn redha Dah namanya rezeki dtg, Sy pelahan2 kuatkan hati Dan semangat berdoa, syukur skg dah boleh terima, selepas alahan semua dah tak de, bersabar lah sis, setiap org ada pnglman pahit Masing2 masa hamil ni..cuma sis Kena kuat alahan tu akan hilang juga, Dan sis akan dpt kenangan yg terindah, gbu sis.

sis..sblum tu maaf sy nk tya..sis Muslim atau non-muslim ye? klau muslim..bykkan istighfar ye..sy xpasti seteruk mana alahan sis..tpi mostly pregnant mom akan hadapi benda ni.. mgkin sis ad masalah lain yg related dgn msalah alahan ni smpai sis nk gugurkan..sis bwk btenang dlu..cuba cari org yg tdekat/nurse sis/sape sape yg ssuai utk sis luah masalah sis..bile kite luah msalah kite rase lega sikit..kmudian bykkan berdoa & solat jgn lupa..klau ad rse upset cuba bcakap dgn allah dlm doa tu..pastu cuba take time & tenangkan hati..cuba buat dlu

Sis dr awak tanggung semua nya sendiri..awak bgtau la apa yg terbuku dlm aty awak tu dkt husb..kalau husb tk boleh support awak mintak la balik ke rumah mak ayah awak sis..tkkan sebab alahan jer awak nk gugur..mesti ada sebab yg lain kan..kesian baby..awak stress dia pon stress awak sedih dia pon sedih..baby dpt rasa semua emosi awak..moga Allah mudahkan segala urusan sis..jgn salahkan apa yg awak rasa dan jd dkt diri awak dkt ank..sbb bukan dia yg pilih utk berada dlm rahim awak..tu tanggungjawab kita sbb kita yg pilih utk ada anak..