hB low

Yesterday check up for 20weeks pregnant. And my HB low around 9.7 ? i already eat iberet. But its not working? Or i yg salah cara makan? ?

195 Các câu trả lời

sama. sy punya masalah hb xpernah normal. kdg2 dah putus asa😭 paling tinggi masa buka buku 10.9. skrg week 20, 9.6 jer.. next appointment kalau masih bawah 11, doc nak inject cosmofer😭 sy skrg mkn iberet je 2x sehari. sblm ni zincofer, tapi xboleh telan.

Amalkan iberet dgn jus oren. Elak makan kaffeine. Saya makan iberet dgn jus oren, alhamdullilah 11.5/12 mcm tu setiap kali check. Bole jgk makan sehari dua kali, pagi sebelum makan, malam 2 jam lepas makan. Saya makan sehari dua kali skrg sebab dah 34w.

sy pun hb low jgak masa pregnant..paling rendah sy dpt 7.5..dktr dah bg mcm2 ubwt,sy dah try mkn minum apa2 yg blh bantu naikkan hb tp smua x jln..last2 admit semalam sbb nak bg masuk ubat dalam badan..tu je yg jalan sbb masa tu tggu hari je lagi..

Makan kerang sis. Kerang bakar, kerang rebus. Anything masakan kerang. Time pregnant dulu setiap minggu saya g makan kerang sebab hb low je. Tips dia sehari sebelom g klinik utk buat checkup malam tuh makan lah kerang. So nurse takde lah bising hb lo

5y trước

Sis jangan ikut sangat kata org. Sis kena try and error je. Depends pada badan sis sumber makanan yg mana sesuai utk naikkan hb low tuh

Saya pun hb low sampai 8. Doc suruh makan maltofer sebab ubat kk saya makan muntah. Tapi makan ubat pun takde kesan hb sama jee. Nurse bising kata saya tak makan ubat. Pastu doc buat blood test rupanya saya ada thalassemia hb constant spring.

4y trước

Sama lah sy pun. 1st maltofer tk jln.. Then kne tukar iberet pulak.. Next checkup tatau lh mcm mana carita. Hope hb OK laaa..

sy checkup 3mggu lps,hb trun sdkit dn klinik bg ubat zinclofer utk mkn 1tab/day utk naikkan hb,sy xdpt adapt,3hr sj,loya dn muntah,tp sy bli iberet d farmasi,so far alhamdulillah dpt mkn,bila next checkup hb alhmdulillah ok xtrun bnyk sgt

Saya pun sama. Tapi doktor bg cadangan makan waktu malam. Mesti selepas 2 jam makan atau sebelum 2 jam makan. Mmg naik. Try la. Saya selalu makan tgh malam. Terjaga tengah malam dlm pukul 2 pagi tu saya makan. Ubat mesti letak tepi katil.

Baru cek up td. Sama hb low lg... tp dlm result blood test td, penyerapan zat besi ada & normal, so KK refer blood sy ke makmal hospital utk details, utk tahu why darah hb turun lg. Harap semuanya baik2 belaka tanpa mudarat.

me too. even rght now im on week 31. but my hb is getting lower. current hb is 10.3 i also consume iberet and eat it twice a day start from previous month. tp naik from 10 to 10.3 je. but still happy even naik sikit je hee

sy pun low then sy makan kurma ajwa 3 biji dan kismis hitam segenggam setiap hari sy pack dlm pek kecik2 sb sng utk bwk n makan. boleh try ya. sy hb dari 10.1 naik jd 12.5