Ketuk kepala suami

Ya Allah. Kadang Bila da terlampau banyak yg Simpan, dah naik Geram, tangan pun sama naik.. Malam semalam betul2 saya tak tahan dengan sikap suami. Selama ni saya betul2 bersabar lagi..Bila da melampau, saya yg dah terlampau Penat ikutkan nak bunuh je Dia Tapi ya Allah, Takda keberanian lagi. Selama ni dari saya mengandung yg pertama ke bersalin Anak kedua, smpai la Skrg Anak kedua dah 6bulan, bnyk semua yg saya buat sendiri. Walaupun suami ddk skli, saya pikir Dia bekerja, apa salahnya saya ringankan beban Dia, bantu Dia mana yg boleh selagi saya xsusahkan Dia. Tapi makin lama makin liat dgn tanggungjawab Dia. Dgn Penat jaga Anak siang hari ke Malam, smpai bangun buat susu pun xnak. Keluarga suami pun jenis nk control hidup n financial smpai bergaduh dgn saya(Nafkah patutnya ke saya & Anak, smpai ke mak Dia dulu) dr mengandung checkup sndri, beli brg dapur sndri(Tgl aprtment), nak angkat brg dapur Sya Pakai luggage Baju. Even smpai bersalin ke 2 pun checkup Anak semua saya pergi bawak sendri. Ibarat saya Takda rehat, Takda siapa Bantu. Bila saya bincang dgn suami, tlg saya. Saya Penat. Dia sembang Penat Dia kerja. N ugut Dia Berhenti keje. Dia jaga Anak n saya kerja. Saya pernah kerja dlu Tapi terpaksa Berhenti atas masalah kesihatan. Malam Tadi, ada perjalanan kami sekeluarga ke rumah Kawan suami Dlm 1jam perjalanan. Atas highway LPT, Anak sulung mengamok Sbb da bosan, Dia nak pergi ke suami. Saya ni pujuk la anak,istifar,baca doa sejukkan Anak. Tak pasal suami saya Tgh drive jerit sruh Anak diam, ugut nak campak tepi Jalan n lempang Muka dia. Ya Allah, Anak Baru 2tahun, apa akal Dia akan Faham, tantrum. Saya tegur suami, boleh senyap n biar Dia melalak. Biar Dia lepaskan emosi. Jgn tambah lagi melalak Dia n ckp elok sikit. N suami cakap Itu cara dia, n saya ni bodoh sgt tak reti jaga Anak,diamkan Anak pun xboleh.Ya Allah. Geram , Marah, Sakit hati betul2 dah tak Tertahan. Saya terus koyak mental, hati ni betul2 rasa jatuh n Berat. Dr seat belakang saya ketuk kepala suami kuat2 masa Dia drive. Sumpah Itu first saya pukul suami. Hati ni kecewa sgt. Lepas saya ketuk kepala dia, terus Dia diam. Harini Dia Cuba berckp dgn saya, Tapi Entah, saya ignore, masak or Lyn Dia pun x. Banyak saya bersabar n berkorban untuk family. Tapi Entah la, effort saya mcm tak ternilai untuk dia

31 Các câu trả lời

ya Allah sebak saya baca ni. saya faham perasaan sis. saya baru anak sorang pun terasa penat sangat sebab tak cukup rehat anak pulak nak melekat dengan saya je. tapi alhamdulillah suami ada membantu. awak dah burn out ni sis. cuba bincang dengan suami awak, ingatkan dia tanggungjawab dia. kalau dia tak berubah jgk, takde persefahaman lah tu. kita pun manusia jgk bukan robot. fikirkan penat kerja dia je, kerja suri rumah ni lagiiii penat, penat mental & fizikal. Walaupun orang tengok kita ni relax je time menyusu anak. pls ye, time menyusukan anak tu bukan masa rehat 🙄 stay strong sis. awak ibu yg kuat & hebat ❤️

suami² majoriti macam tu kot bila ada wife yg sanggup berhenti keje jadi fully housewife sbb nak jaga anak. membantu ringan tulang tanpa disuruh bila ada tetamu atau orang lain dalam rumah je. saya pun lepas menangis luah cakap penat nak tidurkan anak, nak susukan anak kat suami baru dia tolong tanpa disuruh. dia tahu balik keje nak bermain nak kacau anak je, bila anak nangis pass kat saya suruh bagi tetek. bila suruh tidurkan pun asyik cakap tak reti la. siyes geram. ni anak dah nak masuk 8 bulan baru nampak dia rajin buat kerja rumah takyah suruh².

kekdg bila dah jadi isteri nii, kena ada hari yg kite kena mengamokk sakan bagi laki kite ni sedar diri yg kite pon sama penat. laki nii, kite mengamok skng, lgi 2 3 bulan buat balik. sbb nye die dh lupe dh kite mengamok tuu. sbb tu setiap 2minggu sekali sye mesti jadi singa dkt rumah dgn laki sendiri 🤣kekdg setiap minggu jadi singa. kalau x buat mcm tu mmg kite jela manjang kena buat kerja rumah jaga anak semua. ckp elok2 lembut2 xmau dgr, nak kena jadi singa jugak bru jalan.

Sis dh sihat ke skrg? Kalau ya, apa kata mintak tolong mak suami jaga anak 2 org dan sis pun pergi keje? Mengada btul si suami sbb dia sorang je keje. Jaga rumah sama penat dgn keje dekat luar. Sy working mum, baby htr ke rumah pengasuh. Lepas baby balik dr rumah pengasuh, suami sy selalu tolong jaga anak. Bg susu, makan, tukar pampers, semua dia ada buat. Cuma dia tak pandai masak, saya yg masak makanan baby.

sedih saya dgr luahan awak...saya dgr pn dh rasa penat...sedih... apatahlagi yg menanggungnya... mudahan segala masalah awak dpt diselesaikan dengan sebaiknya... elok awak luahkan...dri dok pendam sendiri.. lama2 blh terganggu lg fikiran awak... Alhamdulillah... sepanjang kawin..suami saya byk membantu..dia plk jenis rajin & bertanggungjawab...tambah2 saya dh sarat mengandung anak kedua ni...byk dia bantu saya...

sy baca ni pun geram..we as moms know how hard to raise a kids..maafkan sy last2 sy baca nk tergelak sikit part ketuk kepala dri seat belakang tu😂 as long as sis hilang rasa geram tu sikit..klu ikutkan nk ckp mmg patut pun kne ketuk kepala😂😂 hehe,take your time to calm then nti bile sis dah reda geram try slow talk n minta maaf eventhough byk salah dia..sis kuat👍💪💪

situasi sis lbih kurang sama cm saye...nk kawal emosi klau dpt laki gini payah...ari2 mkn ati... kadang2 smpai nngis pun da xlarat..gelak je mampu cm org da xbtul pun ad🙂..masa anak first jea rajin tolong Tu ini..da dpt anak kedua..ttb berubah JD baran...bila anak nngis bukn dipujuk tmbh dimarahnya... ujian buat para isteri..bila ditegur Kita yg dimarahnya Blik😮‍💨

Sye stuju ngn tindakan pn.. mgkin nant ade yg ckp psl dosa pahala syurga neraka tp kdg2 laki nie kte kne bg dyirg sedar sket.. kte pun mnusia biasa penat fizikal penat emosi.. ble da mluah org x layan, ble da naik angin memg x bley nak control.. bia la suami awak tw ape yg awak rse selama nie dye buat endah x endah je.. bia dye tw awak srius da ttekan dgn sikap dye..

1y trước

Betul.

Sy bc ni pun rase penat, apetah lagi sis yg lalui tiap2 hari, dr awal mmg kena ajar suami bab buat kerja sama2, klo x mmg lepas tgn harap semua isteri yg buat. Sesekali memang kena takzirah supaya suami x lupa..

Faham sis. Faham. Last2 sekarang ni saya balik rumah mak saya je. Malas nak fikir laki yang culas tanggungjawab ni. Dia fikir dia dah kerja, sediakan barang dapur tu settle la tanggungjawab(?) Padahal uruskan anak tu kerja dia sekali. Kita ni susukan anak je