Berat badan

Ya Allah .. berat badan naik mendadak, 4kilo skali naik .. aduhhj .. mcm mana yaa nak turunkan balik .. ada cadangan takkk mommies ? #firstbaby #firstmom #ingintahu

23 Các câu trả lời

Saya pun macam sis juga. Cara nya kawal pemakanan je. Karbo seperti nasi kurangkan, ambil satu setengah senduk saja (Ikut sukatan senduk nasi.) Lauk-lauk seperti ayam/ikan/telur dan sayur-sayuran banyakkan portion dari nasi. Ikut diet suku suku separuh tu. Semua ni nasihat dari pakar pemakanan yg sy jumpa hari tu. selalunya doc akan refer sis jumpa pakar pemakanan, sila jumpa ya utk dapatkan nasihat 😊 Mgkin tak sama dgn sy. Sekarang syukur, pemakanan sy terkawal. 👍🏻 ada juga sekali sy mkn sebiji kuih raya sebab teringin tpi itu pun sy makan secara sederhana sahaja. Kalau awak nak tau apa sy makan setiap hari tanya je nanti sy komen bila ada masa 😊 Satu lagi, waktu pregnant kita tak boleh turunkan berat badan sebab bahaya utk kita dan baby. Kita cuma naikkan berat badan ikut bmi masing-masing. contoh, sy pnya bmi lebih berat badan. Jadi seminggu tu sy kena naik at least 0.3kg atau 1kg sebulan. Kalau terlebih naik tak ok. berat static pun tak ok. turun berat pun lagi lah tak ok. Awak just fokus jaga pemakanan ya. Jgn risau lah sy dah berbulan dah makan kurang nasi dan every time pun akan rasa kenyang 😊

1y trước

i see .. boleh try jugak nie .. nt sy try buat mcm nie ..

kalau saya berat maintain. kadang naik setakat 1 2kg ja. lepas tu turun 1kg. nurse tak bising apa pun. tapiiii time minum air gula sangkut kencing manis, darah tinggi, tekanan nadi laju, kencing kotor. hari² ulang alik klinik. rasa down betul. mula² gdm on diet. lepas buat bsp hujung bulan 3 harituu sangkut bacaan gula tinggi, kena on ubat. last minggu lepas jumpa doktor review bsp alhamdulillah semua normal. time jumpa doktor tuu 2 hari sebelum saya jaga makan cut sugar apa semua tuu. jadi hypo pulak. huhuu cuma sekarang ni kena pantau laa. huhuu🥲 lagi 10minggu lagi nak bersalin harap² normal takpayah ulang alik klinik.

1y trước

semoga dpermudahkan proses bsalin nt ☺️

sy pulak berat asyik turun je.. nk2 bulan puasa ni.. berat skrg lg kurang dr berat mula2 booking buku..tp sy skrg ni mmg bmi lebih berat bdan.. tp nsib baik misi xbsing🤭 selagi bby berkembang dgan baik it should be okay.. ad follow dr juga, dr pon xde kata ap2.. sbb selera mkn nasi sgat kurang.. mkn 5,6 mulut je dah knyang.. bnyak mgunyah je skrg ni..

1y trước

sama lar sy pon .. mana yg kenan kat tekak terus mkn 😂

kalau tengah pregnant normal berat naik sis ,, sy dari 68 naik sampai 90 kg 😅 tapi bila dh bersalin berpantang breastfeeding . Alhamdulillah baby masuk 3 bulan harini berat mama nya dari 90 dh turun 69kg 🥰 make sure ambil makanan yg sihat untuk elak sangkut GDM etc yg boleh risikokan mommy and baby during pregnancy. enjoy ur pregnancy journey mommy 🫶🏻

1y trước

best nyaa boleh turun berat asal balik .. sy nie jenis klu da naik susah nak turun tu yg sy risau tuuu 😂😅

saya pernah naik nak dekat 2.5kg sebulan pastu dr suruh stop minum susu. saya heran jugak kenapa naik byk sebab saya x makan byk dan x amek makanan manis. lepas stop minum susu, berat saya naik ikut yg disarankan (kurang 1.6kg/bulan utk bmi normal). kalau x silap saya ibu mengandung x boleh turunkan berat. just cuba maintain berat.

1y trước

owhh .. mcm tuu, sy minum soya jd loya tekak lar pulakk sejak pregnant nie 😅

klau tngh pregnant xyh diet2.sy second trimester smpai nk bslin ada slera.mcanak canak naik..tp x kena kcing mnis atau mslh lain.nsib x kena bebel. nurse diam jela.tp stiap kali app mesti tkut Nk timbang😆.klau risau sis control jela mkn n buat senaman ringan2 je.rsenye kt dlm buku pink ad note senaman ringan utk ibu mgndung.

1y trước

baikk .. terima kasih atas nasihat nyaaa ☺️

Saya dulu pun sekali timbang 3-4 kilo naik.. tapi Alhamdullilah takde kencing manis..pernah naik sampai 5 kilo 😂.. saya kurangkan makan malam sampai 8 malam paling lewat and kurangkan minum susu.. saya ambil supplement kalsium untuk ganti susu.. kalau malam2 lapar juga makan buah je.. baru berat saya naik ikut saranan

sama macam Sy , siap Kene jumpa pakar pemakanan hritu. nurse suruh makan suku ii separuh . haritu dh okay . tpi since puasa ni makan jadi xmenetu berat naik 1.7kg sebulan plk dh Kene pi kk tiap 2 minggu .dh minum air gula Alhamdulillah okay smua nya

bergantung pd bmi masing2 sis ..yg penting time preggy kita tak boleh turun berat bdn sbb apa yg kita mkn pun untuk nutrisi baby dlm kandungan .skrg ni sy 3rd trimester sy just kwl mkn .once 10pm pastu tak mkn dh .yg penting byk minum air masak 😄

1y trước

baru sy tau time preggy tak blh turun berat badan .. sbb risau jugak kan berat naik 😅😂

jngan risau,takperlu turunkan balik,klau BP okay takde masalah apa2 pun...asalkan jngan makan yg manis2 dan yg pedas2 sudahlah bahaya jgak tu,saya pun mcm mummy naik 4 kilo bulan sbelum ni,enjoy you pregnant moment ye mummy2 🥰🥰

1y trước

ouh...okay fahammm hahaha takpe makan je selagi boleh makan,nanti nak berpantang tak dapat lah kan 🤭