10 weeks pregnant

wife saya kerap saki pinggang dan perut tegang.adakah ini normal kandungan 10 minggu?terima kasih..

50 Các câu trả lời

Saya juga tiada alahan & mabuk sepanjang 12 weeks , saya cuma nak berkongsi pengalaman saya, untuk para ibu di luar sana ambil iktibar juga 🙂 covid ni benar2 bahaya ya ibu, pertama kali saya scan pada minggu ke8, janin terlihat dgn baik kata doc, kemudian repeat scan lagi pd minggu ke10 utk tgk perkembangan, doc perasan something wrong dimana saya punya janin membesar dgn sgt2 sedikit 0.01mm sahaja, tetapi kantung & janin tidak pula mengecut cuma pertumbuhannya terlalu sedikit , saya pula tak mengalami pendarahan langsung dan tiada rasa sakit langsung , jadi doc suggest saya repeat scan lagi pd minggu ke12, kali ni mmg janin tak membesar langsung malam menecut sedikit 0.2mm , dan saya masih tidak mengalami pendarahan langsung utk menunjukkan tanda2 keguguran, ternyata rupanya janin saya sudah berhenti membesar dari umurnya 6 minggu lagi 😢 dan history mmg saya kena covid pd minggu ke6 tersebut , rupanya janin dah berhenti membesar ketika itu lagi 😢 saya kemudian menjalani procedure utk cuci rahim supaya tak kena infection dalam badan, saya dan suami redha dan yakin Allah sebaik2 perancang ❤️ cuma ingatan untuk ibu2 yg lain supaya jaga diri pada musim covid yg meningkat balik ni lagi2 kalau 1st trimester sbb kandungan masih fragile, semoga Allah lindungi kalian semua di luar sana especially yg kena keluar bekerja ❤️

Saya tiada alahan dan mabuk sepanjang 12 weeks , saya cuma nak berkongsi pengalaman saya, untuk para ibu di luar sana ambil iktibar juga 🙂 covid ni benar2 bahaya ya ibu, pertama kali saya scan pada minggu ke8, janin terlihat dgn baik kata doc, kemudian repeat scan lagi pd minggu ke10 utk tgk perkembangan, doc perasan something wrong dimana saya punya janin membesar dgn sgt2 sedikit 0.01mm sahaja, tetapi kantung & janin tidak pula mengecut cuma pertumbuhannya terlalu sedikit , saya pula tak mengalami pendarahan langsung dan tiada rasa sakit langsung , jadi doc suggest saya repeat scan lagi pd minggu ke12, kali ni mmg janin tak membesar langsung malam menecut sedikit 0.2mm , dan saya masih tidak mengalami pendarahan langsung utk menunjukkan tanda2 keguguran, ternyata rupanya janin saya sudah berhenti membesar dari umurnya 6 minggu lagi 😢 dan history mmg saya kena covid pd minggu ke6 tersebut , rupanya janin dah berhenti membesar ketika itu lagi 😢 saya kemudian menjalani procedure utk cuci rahim supaya tak kena infection dalam badan, saya dan suami redha dan yakin Allah sebaik2 perancang ❤️ cuma ingatan untuk ibu2 yg lain supaya jaga diri pada musim covid yg meningkat balik ni lagi2 kalau 1st trimester sbb kandungan masih fragile, semoga Allah lindungi kalian semua di luar sana especially yg kena keluar bekerja ❤️

Lain orang lain experience dia kan .. Alhamdulillah sy tiada mual sgt cuma sensitif bau cepat bau something kalau busuk je rasa mual je 🥹cepat lapar tapi mkn sikit je Pastu kenyang ,asyik angin je perut ni mkn takboleh kenyang sgt kene berhenti mkn kalau dah tak lapar sebab kalau mkn terlebih kenyang perut rasa nak meletup baby suh henti mkn kot..minggu ke 10 baru rasa perut lain mcm sikit dia tak sakit cuma rasa lain sgt rasa ada sesuatu taktahu nak explain tapi takpe Alhamdulillah doc kata baby sihat InshaAllah lagi 2 weeks g checkup lagi hope baby sihat Mummy dia pun sihat2 saja doakan farah ye .. saya doakan semua ibu2 yg tengah mengandung ni dipermudahkan segalanya semoga sentiasa sihat sentiasa Aamiin ..anything happen ibu2 must think positive tau InshaAllah yg baik2 sahaja doa byk2,zikir ❤️🤲🏻💪🏻

2y trước

Aamiin.. skrg mcm mana farah.. baby ok?

saya dah 10 minggu.. kebelakangan ni saya susah nak terima nasi...ada ke ibu2 mcm ni jugak?

6mo trước

Ye sama perut lapar.. kadang2 mkn keluar balik

normal ... sy pun skrg 10 mggu sakit pinggang ,perut tegang . kalau bangun secara mengejut sakit kat erea rahim ... nasib xd lagi kejang kaki ,naik betis 😂 nasib ibu² mengandung 🤭

2y trước

Haha.. Sama.. Tiap pagi jam 1 2..kena bangun makan.. Pastu susah nk tido balik

saya p chiropractic untuk ibu hamil..alhamdulillah xde masalah sakit pinggang dah.. cari 'Chiropractic First'. diorang ada buat khidmat untuk ibu hamil. tak semua chiropractic yang ada kemahiran untuk bantu ibu hamil. banyak tempat yang tolak bila dapat tahu client pregnant.

3y trước

Boleh taip 'Chiropractic First' dia ada 11 cawangan tak silap..tapi kebanyakkan semua area KL Selangor. kalau penang boleh pergi dekat one chiropractic centre.

ya normal. saya pun 10w sekarang. bangun pagi jadi pening. then sakit pinggang dan perut macam kembung. mostly 1st trimester kita akan lalui semua ini. insyaAllah 2nd trimester will be okay. tapi ikut badan orang juga ya. ada orang mengalaminya sehingga berbulan.

saya hamil dh 11 minggu..tpi scan ade kantung sahaje...janin xnampak lgi..normal ke ibu2..ke lambat?21 hb ni kene ke hsa jumpa pakar..😣

2y trước

mcam sy scan ikut perut baby xnampak..tp bila scan ikut bawah terus nampak..cuba awk g klinik swasta suruh scan ikut bawah..kalau betul ad janin konfom nampak da

yelah sis.. sy bru tnya member y saing2 sma2 mgndung.. 10 weeks.. last czer 2thn lps.. ingt kn sbb tu.. sbb perut bwh pusat mcm crem.. dan sakit blkng mkin kuat plk.. nk kena baring baru okey.. klo buat diri lama2.. dia jd crem.. pinggang sakit..

sama lah.. saya pun 10w4d... baru saja muntah masa mandi.. habis keluar.. ni taktau dh nk makan apa.. makan kismis minum nestum ja.. nasi xleh masuk.. keluar balik 😢😢