mommy2 cantik..slain iberet ade x vit lain yg blh naik kan hb..hb dah mula menurun..skrg baru 16week

vit utk naikkan hb..

10 Các câu trả lời

Sy dari awal preg xmkn ubat utk tmbah darah , sbb sy xleh than dgn bau dan effect smbelit dia , doc tkar obimin pun sy xleh telan sbb rasa mcm kemam darah atau besi karat .. just mkan acid folic , b comp , vit c ... Tp sy amalkan pagi2 mkan kurma at least 3 bji , susu .. bykkn mkan buah buahan , cth jambu batu , sayur sayur hijau , ulam ulaman... alhamdulillah hb sy maintan 12-13 je ... msa first pregnncy pun sy cma amal pmakanan mcm ni jgk , xde mslh hb low ... mgkin jga sy sjnis yg xsuka kopi , teh , milo , coklat ... lagi prefer mnum fresh juice ...

sy dr pakar tukar zincofer kpd iberet. tp farmasi kk ckp dia lg low zat besi dri zincofer. sbb hb sy dri 11 turun 10 .ni kalau iberet x ok gak. dr minta sy buat ujian gunakan najis pulak. nk tgk kandungan zat besi dlm bdn. sbb da 3 x tukar vit zat besi tu

makan jambu bantu naik hb. iberet cuba makan tgh mlm, set jam 3 4 pagi bangun mkn. saya jarang mkn iberet tu, hari² kopi. hari tu hb drop dari 13 ke 11 lebih cmtu. saya amal berapa hari je hb naik ke 12.7

1y trước

sy try..tq sis..share info..

sis minum kafein ka? kalau ya,sila jgn ambil kafein dulu. pengalaman sy ada gdm,hb tak pernah bawah 11 sbb tak minum cafein sbb nak cut gula. anak 1st hb drop 7.2 sbb masa pregnant minum cafein

1y trước

kafein ni bukan ada pd kopi ja sis,teh,milo pun ada cafein.bole google minuman yg mengandungi cafein. boleh slow² kurangkan. awal lg 16w tu sis. makan sayur hijau,ikan bilis tanpa kepala,jambu batu dsb yg boleh naikkan hb. paling penting jgn skip ubat yg klinik bagi.

nurse kk suggest kt sy maltoferfol ni.. rasa coklat.. sy mkn ni alhamdulillah hb ok..

Sy makan brokoli dengan sayur hijau yang lain. Alhamdulillah dah naik sikit2

Boleh try obimin pluz. Takpon makan jambu batu & delima

Makan maltofer.. inshaa allah hb naik

Cuba tgok Cara mcm iberet mcm mana

Jambu batu