lewat period

usia perkahwinan baru masok satu tahun...sebelom kahwin period teratur...tapi bila dah kahwin ni period jadi tak teratur...bulan lepas hampir 2 bulan tak datang haid....check upt -ve...nak masok bulan ke tiga period datang semula...dan sekarang period xdatang lagi...da masok 24 hari...kalau saya makan EPO (evening primerose oil) ok tak yea..untuk menstabilakn hormon saya..atau ada sesiapa berpengalan bolehlah kongsikan dengan saya...terima kasih

4 Các câu trả lời

saya sebelum kawin period datang on time. sebelum kawin tu period dtg & saya dalam fasa subur. 6 bulan xdatang period, saya ingatkan preggy. test upt xde pun. rupanya hormon saya berubah. 1 tahun setengah 3x period dtg setiap 6 bulan. darah sikit je. saya usaha control stress, period datang tapi berterabur harinya. masih juga darah setitik dua. last year tiba2 period datang 15 hari, setiap bulan datang. darah agak banyak. check ada fibroid 1cm. sy kecewa, sy xnak try any produk ke apa. sy tahu yg saya kena ubah cara hidup saya. saya ubah cara makan. join kelas diet azlina ina. dari 70kg turun 65kg. saya kawal makan je. tak bersenam. badan rasa ringat. period dtg on time. macam sebelum kawin hari tu. maybe ade masalah hormon, salah satu punca berat bdn.

Try check dulu, saya 3 kali pergi check, tiga2 doc cakap tak ada masalah. rahim cantik tapi susah nak preg sbb hormone tak bagus. kalau doc cakap awak pun semua ok, makanlah evening primerose oil. Saya pun baru2 ni sebulan setengah tk nak keluar piyed ni sbb terasa jamu kakak saya 😂 so hormon terganggu, lepas tu terus beli primerose oil dkt watson jenama 21 century, terus makan, terus piyed keesokkan hari tu. lepas dari tu saya stop makan sbb nak tcc, saya makan shaklee GLA & b complex with folic acid, tetiba jumpa waktu subur yg saya tak pernah jumpa pun & saya pun tak tahu lepas je habis period terus waktu subur saya patut tak lekat 😅Saya bukan agent tapi saya happy asbab makan shaklee period jadi ok & jumpa waktu subur tu je hahaha

Period tak teratur ada banyak sebab. Mak saya last last baru tahu period dia tak datang sebab pcos. Better check dgn doctor.

4y trước

Klu pcos, cara nak rawat nya mcn mne ye?