Ingin tahu

usia kendungan saya 34weeks saya kerap kebas2 kaki tangan.. dan sengal2 sendi2.. benar ke ibu megandung tidak bagus berurut....ada kesan pd bayi dlm kandugan

20 Các câu trả lời

saya pun mcm tu even skrg da 38 mggu pun still rasa kebas, lenguh kaki. dktr ckp sbb beban baby. so jgn risau. saya tak suggest tuk mengurut. sbb tukang urut skrg tkt ada yg xpandai mcm bidan dulu2. sy selaluny sblm tdo, minta suami tlg urutkan kaki & tapak kaki dgn minyak angin yg mild2 je rasanya. then pakai stocking & masa tidur kaki tu letak atas bantal bg tggi. bahu2 pun if rasa lenguh, sy minta suami urut slowly. belakang badan pun ada je selalu, then sy minta suami usap2 manja mcm tu. apa2 pun if nak guna minyak angin, pastikan jgn terlalu panas, jgn sapu dkt perut, ari2 and belakang badan.

boleh urut tapi sikit sikit je . actually normal tgh preggy sakit sakit semua sbb baby ambik calcium kita . so nak kurangkan sakit badan minum susu banyak. sy preggy dulu kerap sakit belakang and kaki cramp bila tgh tidur . so bila minum susu kurang and tak kerap sgt bila hujung preggy tu

kalo kebas tu kurang kalsium doktor cakap..kalo sy stakat ni..syukur xde rs kebas or cramp..dh 32 weeks..cuma rasa sakit kat rusuk dan tulang belikat...part tu la rs nk sgt2 mtk org urut..

it is normal, wktu saya pregnant with twins berat bdan naik mendadak dan bdan menampung beban yg berat, tangan dan kaki kebas sllu. tp lepas bersalin akan normal semula

Sy berurut dgn bidang yg mmg tahu cara urut ibu mengandung dan pantang. Mmg the best. Elakkan prgi dkt spa2 yg x pndai urut ibu mengandung. Takut salah urat nnti

kalau tanya sama nutrisi, badan kita kurang kalsium jika kebas dan cramp kaki. banyakkan minum susu. kalau tidak dapat telan susu, ostematrix ada.

saya kalau sengal2 or lenguh saya urut jea pakai minyak angin.. 😁dokter saya pon kata it's okay nak urut.. cuma jgn sekitar perut..

Sy pun facing benda ni..tanya doctor & doc inform normal sakit2 tangan..lepas bersalin..sakit tgn tu hilang sendiri

Sy pn sme... Refer doktor, doktor ckp calcium kurang.. Lps bersalin pn ade rse sengal2 jgk.. Now anak dh 4 bln bru rse ok sikit

urut tangan n kaki tu xde masalah. setakat urut2 manja. jgn urut melampau lagi2 dkt bahagian perut ke, bahagian ari2 ke.