..

usia kandungan saya dah 18 minggu .hb saya makin rendah .first buka buku pink 12 .nurse ada bagi saya ubat obimin dan juga zincofer(saya tidak boleh makan) dan skrg saya ada ubat maltofer .ubat maltofer bila saya minum pagi badan saya agak lemah bila makan malam esok pginya agak bengkak ketara sangat dekat mata saya .(saya xada bgtahu nurse pasal ni )ary tu sya ada pi klinik ambil darah sbb nak tgok hb .Hb saya makin turun sampai nurse bg saya ubat iron tablet saya x makan pun saya risau .sbb ada org kata saya ni alahan ubat .saya nak tanya perna tak ibu2 mghadapi masalah ni dan apa ibu2 buat untuk naik kan hb ibu2 .saya baru mgandung anak pertama .harap bantu saya . (dalam pic tu xada pic obimin)

..
28 Các câu trả lời

mkn obimin n iron table tu time nk tido sis,kalau pagi takut loya..dlu saya minum dgn fresh oren skg da ok..sy terus mkn obimin n iron tablet tu je..sbb mkn iron tu dlu sbb darah rendah skg da ok..darah 11-14 alhamdulillah

4y trước

aah yunk mkn skli ngn obimin...

Banyakkan makan sayur bayam, kangkung. InsyaAllah naik nnti hb tu. Sy pun ade masalah hb rendah, serendah 9 pun ade. Skrg dh mula naik sikit2. Sy juga minum air sarang burung. Makan iberet. Sbb zincofer sy tk blh telan.

4y trước

Sy beli yang fg walet punya tu. Agak pricey tapi membantu jugak 😁kalau tk, consume benda2 yg banyak iron je. Especially sayur2 tu. Minum orange, delima.

Kne mkn iron tablet jugak sis, then dari segi pemakanan boleh cuba minum air delima. Sy smpai skrng minum beli dekat mahnaz ad air kotak delima. Lps tu mkn daging, sayur bayam merah, buah jambu batu.

4y trước

Cara makan? Sy makan iron tablet yg nurse bg tu dengan obimin, calcium tablet n probiotic sekali. Nak pagi boleh nak malam pun boleh yg penting consistent ambik pada waktu yg sama. Mcm sy, sy mkn semua ni waktu malam sebelum waktu tidur.

Vitamin2 ni bukan doc bagi sesaje. Ada sebab kita yang pregnant ni diminta untuk makan. So be transparent dgn nurse/doc. Kalau ada alahan dgn ubat/vitamin, bagitau. Sebab risiko ke anak dan jgk ibu.

4y trước

terima kasih

Sepatutnya bgthu nurse dorang yang lagi bertanggungjawab terhadap sis. Kenapa nak takut??? Jadi pape dkt baby tak takut ke sampai nak berahsia.. Hmm 😌

dulu saya pon macam tu. tak boleh nk makan ubat2 semua sbb muntah. pastu saya minum jus mamariam.alhamdulillah hb mkin naik sikit2.

4y trước

terima kasihh

Aaddooii.. doktor bg ubat srh mkn ada sbb... Kalo ada alahan habaq dekat doktor.. Kalo xsayangkan kandungan tu sekurang2nya sayangkan lah diri sdiri..

4y trước

saya xtahu pun pasal alahan ubat ni yg ni pun org tua2 bgthu .ada yg bgthu kesan sya dpat tu sbb normal tu sbb sya tya kat sini .minta kepastian baru sya bgthu nurse .sya dah bgthu nurse sya trima kasih

Better consult dengan doctor atau nurse. Klau tanya kat sini, belum tentu dapat jawapan yg sesuai untuk awak.. lain org, lain masalah time preggy.

4y trước

Sama2 ☺️

Kalau xboleh telan ubat, try minum jus mamariam atupon jus berasaskan buah delima, selain tu minum susu enfamama A+

4y trước

terima kasih bbagitahu

Kena bagitau nurse or doc yg sis xleh mkn ubat tu. Kalau biarkan nnti makin low. Membahayakan baby dlm kandungan.

4y trước

terima kasih sis ..