Sesak nafas bila baring melintang

Tumpang tanya mmg normal ke sesak nafas bila tido melintang? Eloknya baring ke kiri ke kanan ya? Tp bila mengiring, baby tendang2 pula. Takpe ke ya? Skrg saya 34w mohon bg pendapat mommies#firstmom #ingintahu #bantusharing Update edit: Maaf ya saya maksudkan Terlentang 😆. Terima kasih banyak2 mommies share ilmu. Saya akan lebih berhati2 lepasni bila baring dn tido. Semoga urusan mommies dipermudahkan 🫶🏻🫶🏻🥰

9 Các câu trả lời

Melintang ke terlentang sis sara? My O&G pernah pesan sebelum ni, not recommended utk tido terlentang masa 3rd trimester sebab ada cases yang baby stillbirth/ meninggal dalam perut sebab weight baby tu menekan saluran darah yang supply oxygen dekat baby. So blood flow tu tak smooth. Tido mengiring kiri atau kanan lebih bagus. And kalau baby menendang means it is a good sign sebab baby healthy & active dlm perut

Sy lebih selesa tido terlentang tapi tu lah tak elok pulak. So mengiring ke kiri atau kanan tp lebihkan ke kiri la sbb lg elok. Mmg baby akn tendang klu mengiring tp bagus la sbb baby akn cari posisi yg betul dan boleh elak songsang. Cuma tu lah rasa kesian lak perasaan mcm baby kne tindih 😅😅. Kne tahan je la dr rasa cmtu

5mo trước

btul wak.. sy rasa mcm bby ttindih ke baby ok je klau kita mgriing

sesak nafas sebab baby dah besar, himpit saluran darah utama kita ke jantung. badan kita nak bagitau bahaya tu sis. seeloknya mengiring. baby menendang bukan sebab dia terhimpit ke tak selesa ke, jangan risau.

saya 3rd trimester kerap tido mengiring jgk..tp tngan mesti sakit dan kebas lepas tu..bertukar2 kanan kejap .kiri kejap..

melintang tu maksudnya terlentang ke? memang kene tido mengiring sis. lagi lagi bila perut kita dah besar ni.

hi mummy. da masuk trimester ke3, baring kena mgiring. seeloknya mgiring belah kiri.

bhaya kalau tido terlentanf especially dh 3rd trim. seeloknya mengiring

mgiring ke kiri sis. bg mgelakkan tekanan pada salur darah utama ibu

Kiri. Kalau tak ok jgn tidur terlentang.