Hai assalamualaikum harap semua sudi share

Ttc journey, amalan or tips yg mungkin jadi asbab utk pregnant, zikir or ap ii shj semoga ilmu yg kita share bermanfaat utk ttc yg lain.terima kasih.

7 Các câu trả lời

saya ttc 4 tahun . PCOS both ovari dan saya memang dah putus harapan dah time tu . Saya cuma diet dan makan makanan yang sihat . Lebihkan sayur . Folic acid jangan tinggal . Dan tak lupa jugak doa , solat hajat dan mintak orang doakan . Yang penting jangan stress , jangan terlalu pikir sangat , enjoy your journey . Alhamdulillah tahun ni saya berjaya pregnant . First saya dapat tahu pregnant hujung bulan 3 . Tapi miscaried 1/4 12w (sebab saya tak check dan taktau saya pregnant saya alergik teruk sampai cucuk ubat muntut). Sekarang alhamdulillah tengah pregnant 8w . Semoga kandungan kali ni dapat bertahan . Saya doakan semoga awak pun dikurniakan zuriat tak lama lagi . InshaAllah aamiin

4d trước

ohh lupa pulak . lagi satu saya jogging 3 kali seminggu . tidur cukup . saya ubah lifestyle saya 360° sepanjang ttc .

Ini ikhtiar saya : - robbi habli minassolohin (ya tuhanku, anugerahkan ku keturunan dari orang2 yang soleh).. baca sekerap yang boleh.. - air rebusan : kunyit, halia, serai, lengkuas, kulit kayu manis, madu.. saya rebus / rendam dengan air panas je.. tak blend pun.. yang ni awal minggu pertama je saya dan suami buat hari2 dan minum hari2 ikut suka berapa kali sehari. Lepas tu buat kalau ingat je. Org kata kulit kayu manis elok untuk sperma suami.. saya pun ikut bedal minum sekali.. takde nak asing suami air lain, isteri air lain.. - mengurut ikhtiar hamil - Al - Khaliq (Maha Pencipta).. zikir baca sekerap yang boleh - elakkan gula.. sy ganti dengan stevia

Saya tak jaga makan & exercise sgt sebab time tu dah kecewa & pasrah. Sebelum2 ni berbulan jaga sbb mengharap. So stop kejap like cheat month gitu makan semua yg tekak rasa nak, banyak makan tidur baring tgk tv je. Tp malam2 ikhtiar kerapkan bangun solat tahajud. Sebelum tu kerap juga solat hajat & sedekah cuma tahajud belum. Awal2 kita buat feel mcm biasa2 je. Tp bila dah mula amalkan rasa sedih sgt sampai menangis dlm solat. Tak lama, saya pregnant. Anak saya setahun. Mungkin dah tertulis rezeki saya 🥰 Skrg tgh cuba juga utk amalkan tahajud dgn niat keluarga dilindungi. Cuma tu la kdg terlupa juga buat 🥲

1. Suami isteri niat nak zuriat kerana Allah. 2. Suami isteri buat ujian kesuburan. Elakkan stress. Apa2 yg kurang kasi improve. Apa2 yg berlebihan, kawal dgn baik atas nasihat doktor. 3. Suami isteri didik diri reda dgn apa jua ketentuan Allah pada masa kini dan akan datang 4. Suami isteri Kawal pemakanan dgn baik. 5. Suami isteri Kerap bersenam. 6. Suami isteri elakkan produk overclaimed. 7. Syukur dan sabar. Baca dan faham kan kisah Nabi Zakaria dlm surah Ali Imran. Ada doa yg sesuai di situ.

kena enjoy.. percaya pd rezeki Allah bersedekah xkire dari segi apa(ikut kemampuan masing2) x stress n push diri(blh ganggu hormon) elak makanan y mengarut2..berperisa.. fastfood mkn vit bersangka baiklah dgn Allah bile sampai waktunya dlm x sedar Allah hadiahkan zuriat wlau x d rancang Doa supaya d beri peluang utk pikul amanah sebaik mungkin.. insyaAllah Tu je y sy mampu sampaikan.. alhamdulillah Allah bg peluang pd sy merasai utk 10 Kali peknen

Salam, saya amalkan, minum air rendaman halia cengkih, buat tvs scan dgn dr utk rule out PCOS, jaga pmakanan elak fast food, makan folic acid, suami mkan vitamin zinc mgnesium, elak stress. Doa & minta doa..

saya makan jamu kak km , alhahmdulillah lekat