Kencing M@ni$ (GDM)•••

Trun kn guLe, ade tip...bru 4 bln dh sangkut... #umistress bln 12 bru brank🙄 :¤{ klu ade tip kongsi ngn kita ehh TQ

Kencing M@ni$ (GDM)•••GIF
19 Các câu trả lời

sy minum air gula sgkut mse 24w.. skrg da 33.. bsp kne buat smggu sekali sbb sy pg je hypo tnpa simptom. dr risau leh pgsan.. minum air kne letak gula sikit bg manis2 buah tp sy x buat pun.. sy ganti mkn buah ke biskut ke. skrgni berat sy jd isu kejap naik kejap maintain kejap lg turun.. tp bby ok je besar ikut usia je . dr siap pesan dgn sy mkn ape nk mkn tp berpada . mmg gdm ni kne kawal tp jgn smpi awak takut nk mkn.. nnti bby awak terbantut tumbesarannya... pentingkn jugk yg dlm perut tu. dia bkn thu mama dia gdm.. yg dia tahu nk mkn lapar. jujur sy ckp kalau pg da makn berat.. tghari sy xmkn. kalau pg x mkn. tghari dgn mlm bru sy mkn

4 bulan baru sangkut ok g sis.. Sy 14 weeks dh sangkut hahaha lg stress 🤣 Awal2 dh kena cut segala jenis makanan fav haha.. Alhamdulilah sebulan lepas tue gula sy terkawal n normal.. dr check sehari 7 kali (sy under doc pakar diabetes) jd 2minggu now sebuln sekali jew check bsp 😊.. Cut gula & cut carbs paling penting Makan ikut masa.. First 2 weeks tue mmg nangis stress semua benda kena cut.. tp now alhamdulilah gula sy ok, sy xstress hehe..

Makan sikit tp kerap. NO FAST FOOD Cut gula/minuman manis. Dalam buah n mknn dah ada dah gula utk badan. I cheat day 2mggu sekali je klu rs nk mnum manis🤣 Suku2 separuh. Jgn terlebih carbs. Lebihkan sayur n protein. Drink waterrrr. Air masak minum byk2. Hehe tu je yg i buat. Sbb ms raya mkn x hengatt smpai berat naik byk. After that bru control smpai skrg ok. Insyaallah semoga dipermudahkan ya mommy. 💞

sy 13w dah sangkut. skrg 30w. bsp okay cntik. tp mkin besar bby mkin cpt jgk gula tggi. kita sndri kena berigt. nk mkn manis boleh tp kuantiti sikit. buat raso2 sudah lah. cuma sy xdpt lg mkn durian sbb durian tggi gula wlupun kempunan🥲. kita pkir baby je dlu. nt dh bersalin boleh je mkn, skrg kita bwk 2nyawa. kita kena syg baby kita dlu🥰. bukan senang allah nk bg kita zuriat.

- Tinggalkan fastfood/junkfood - Amalkan real food. Jangan terpengaruh dengan produk atau supplement overclaim. Melainkan doktor sendiri yang suggest. - Makan perlu on time. Jangan skip makan atau lambat makan. Boleh ganggu paras gula dalam badan. - Amalkan diet pemakanan yang seimbang. Diet suku suku separuh tu. insya-Allah boleh💪

Saya pun sangkut gdm.. Saya ikut je saranan pakar permkanan suh mkn ape. Setiap kli bsp, bacaan sy cntik.. Makan kne jaga, bukan hnya hari amik bsp je jaga.. Sbb doc boleh thu kita jaga ke x melalui ujian darah.. Alhmdulilah.. HbA1c saya dari 5.8 trun ke 5.5.. Nurse pun puji, sbb sy xtipu jaga permkanan..

sy 14w dh sgkut. .tp sy agp ianya bnda baik spaya jd peringatan xmakan bnda nth apa2. ok la tu, kita monitor sugar intake ..challenging nya psl craving atau hunger. .bykkan makan sumber protein la ...contoh kLau lapar sgt..goreng telur 3 biji buat hancur2 .makan ..inshaAllah tahan lapar ;)

jaga makan. cut gula putih terus. tu je tips nya sebenarnya. hadapi dgn relax sis. dulu sy 11w dah sangkut gdm, 16w terus on ubat sbb bacaan pg border. tp tenang2 je. tiap org ada cabaran dia sendiri. jgn stress sbb kdg stress buat otak kita craving gula & tu bahayaaaa

4bulan baru lekat ok lg sis.. saya 8week dh lekat siap msuk hosp.. overt gdm.. gula naik 14.. sblum ni tk ada kncing mnis.. skrg 7bulan lebih dh kndgan.. insulin dgn on ubat lg.. risau sgt sgt takut lekat.. kdg2 rasa sedih.. down.. tp dh tk bolh bt apa.. kna jaga mkn ja

sangkut misi call ke ? sy ni misi bg tau kawan saya sangkut minum gula minggu lepas. tp tak call pun.sama la dgn awak 4 bulan baru🤣🤣. apa ni miska makan pun catunskrg. loya tak habis kadang muntah . manis tak selera sgt. sangkut gdm adeh