Sembelit awal kehamilan

Tolong saya, sy dh sembelit seminggu.. dah makan buah2 tapi masih tak keluar..

13 Các câu trả lời

saya tengah laluinye..sembelit dari awal kehamilan sampai la skg dah 11week..dokter bagi ubat "syr lactulose" mkn waktu malam sje..dan ubat pancut dari dubur guna time susah nak membuang ..alhamdulilah skg dah senang sikit .xada la sampai luka bdarah².. dah cek bukan buasir.. sayur buah minum air bnyk saya buat jugak tapi tetap sama jugak..bezanye saya tiada alahan lain selain sembelih..preggy kali ke-2 nie lain mcm pulak..😅😂

saya dri sebelum nikah smpai lah nikah mmng susah nk mmbuang. sebulan kurang dri 10kli. tpi sbb pregnant ni ramai yg ckp snng kena buasir. so saya mkn betik. potong sebiji letak dlm peti ais sntiasa saya mkn. bca dkt google betik boleh bt contraction tpi saya mkn ok ja. asal buah saya mkn je. segala jenis buah saya mkn hri hri.

Sia cuba makan buah prunee. Brand sunsweet boleh. Atau brand lain yang ada kat rak lotus tu pun okay. Senang nak membuang makan tu. Banyk fibre. Selain tu sis kena minum banyak air ya

Sy awal2 haritu mcm tu jugak. Susah nak membuang. Sy minum susu & makan buah oren banyak2. Susu kalau boleh cari yg kurang gula (kalau ada) 1 kotak kecik susu tu pun boleh

sy pn cm n minggu lalu . tpi skrg alhamdulilah pembuang ok sudh. sis try makan sayur kacang panjang & kubis cina rebus sja. cm mkn ulam

Banyak kan makan sayur sayuran .. pengalaman sy makan sayur sayuran dan buah buahan .. poo poo pun senang je nak kluar

Sis try ke klinik. Doctor akan bg SYR LACTULOSE. selamat utk ibu. Sy baru je consume pagi ni.

Sis cuba makan oat. Setiap pagi minum air suam banyak2. Makan sayuran yg berdaun hijau jugak

Saya makan ni.. alhamdulillah membantu masalah sembelit saya..

saya mnum air oren sunquick skjp ja mmbuang