bengkak susu

tolong saya cmna nk bg hilang bengkak susu ni 😵‍💫

9 Các câu trả lời

Baru ni saya kena bengkak susu walaupun 2 tahun 3 bulan penyusuan susu ibu direct feeding. Kali kedua kena bengkak selepas kali pertama sampai rumah dari discharge wad bersalin. Marmet, tak jalan. Guna Milk collector pun tak jalan. Nak suruh anak hisap, anak tidur dah. Saya tak boleh tidur malam sampai jam 2 pagi. Saya iron kain, tekap kat dada yg bengkak, lega sikit.. tertidur jua. Anak terjaga dlm 4 pagi nak susu, saya terus suakan susu yg bengkak tu, lama dia menyusu. Kurang sikit bengkak. Dia dah bangun tidur, dia hisap lama lagi. Dah kurang sakit. Petang tu dah OK dah bengkak dan sakit.

bg sy paling mujarab bg anak menyusu. sakit tu gi mandi air suam, boleh tuam suam kt breast je tp sy gi mandi je blh tenang2 bwh air kan. pastu marmet kalau anak takde anak tidur ke dh kenyang ke. tp paling cepat & effective la hisapan anak. pernah je menitik air mata tahan sakit masa anak start menyusu tp kejap je pastu dh settle

Saya makan ni hari hari, alhamdulillah takde bengkak susu, mmg seksa ada bengkak susu, oh dgn direct feed anak minum supaya keluarkan susu

tuam sejuk untuk legakan sakit. sebelum susukan baby urut breast dulu dari luar ke dalam. start dari bawah ketiak, ke nipples.

sis p watson ada satu supplemnet lecithin namany.. dia blh bantu redakan b3ngkak susu tu jika tuam panas dan sejuk x berjaya

Tuam sejuk, tuam panas, marmet atau DF baby. Ulang step ni sampai bengkak tu dah surut

sy tuam dlu..n kerapkan menyusu

Letak kubis dekat tetek

tuam, marmet.