Boleh share tips hilgkan mual

Tolong bg tip or suggestion..sy dah x larat nak muntah..mkn muntah..sy rasa dh hilg semangat .pregnant baru 5/6 weeks .tapi mabuk tu kuat sgt .bau2 xboleh..

9 Các câu trả lời

kuatkan semangat ye. sy dulu pun mcm tu.. penat, nangis. google amalan ibu hamil, dpt pdf drpd jab agama islam sarawak . ibu hamil kena redha dgn ujian kehamilan, kan kita nk terima baby kan... syukur sangat dpt semangat bila baca tu. suami pun bg semangat minta sabar, syukur sbb kami kan berhajat nak anak, Allah dah kurniakan, so redha, syukur, sabar dgn ujian. minta suami suapkan kita, dpt mkn sikit pun, syukur... mkn kuantiti sikit tp kerap. Kalau puan masih x tahan, blh minta ubat tahan muntah di klinik yg puan dptkan rawatan.

saya pun macam awak waktu first trimester. dalam 7 weeks mcm tu smpai lah 16 weeks. siksa ya amatttt. tak boleh hidu bau bawang telur and maggi sedap. mesti muntah. cara saya hilangkan mual dan pening saya tu. saya minum susu kambing Saffron yang ada asid folic ni pagi dan malam,then asal nak muntah saya akan sapu minyak aromaterapi bidara kat kepala dahi tengkuk dan dada. alhamdulilah syukur sangat kurang dah mual². now im 23weeks 🥰

Sy pun mcm awk masa 6 weeks haritu. Skrg dh 12 weeks mual muntah ada cuma dh kurg sikit. Sabar byk2 tau. Mmg letih bdn rasa x bermaya. Takde selera mkn muntah. Tp makin naik weeks nnt awk makin okay 😊. Sy kdg2 xtahan tu nangis jela mampu 😂. Awk try mkn buah2 atau buat air orange sunquick tu. Tp jgn letak gula. Boleh kurgkan sikit loya

Jauhkan drpd benda/ bau yg buat awk mual. cari mknan yg sesuai. mcm sy yg kering2 je, roti bakar, biskut, maruku, nasi tanpa kuah, lauk kering2 je. buah masam2; Mangga, epal hijau, air suam minum perlahan2, sy blh 3 teguk sekali

Cuba try jus mamariam.. sy baru try alhamdulillah dah ok sikit alahan tu.dulu pon sy mcm awk siap masuk hospital cucuk air lagi.. bau nasi tak boleh, bau org masak tak boleh, bau sabun tak boleh.. mcm2 bau tak boleh , tpi skrg dah ok sikit ☺️

2y trước

saya pun minum jus mamariam, seawal 3 hari camtuh dah mula berkurang alahan...makin lama alahan akan hilang dengan sendirinya, in syaa Allah

Sy pun mcm gitu stat 6 weeks . Tak tahan sgt, minta ubat dgn Dr, dia bg ubat Veloxin. Okayla, dia xmuntah, but still kena jaga makan tu. Mmg xkan ada selera mkn dah awal2, kuat dgn susu n kurma je 😅

2y trước

stgh jam sblom mkn

saya minum air green tea kosong suam2 tu.. alhamdulillah.. sekarang dah jarang mual. standby jugak asam in case taktahan sangat

normal pregnancy.. bertabah ye. kuat kan semangat demi kandungan.. mkn buah2..

Baru lagi tu sis , saya yang 22w pun tak hilang lagi 🥴