PETUA HILANGKAN KENCING MANIS ATAUPON KURANGKAN GDM TIME PREGGY

Tolong bantu saya . Saya dah seminggu di hspital . Kencing manis time preggy . Kejap naik , kejap turun . Sye ada kencing manis darp keturunan🙂‍↕️#bantujawab ##firstmom #ingintahu

1 Trả lời

1. Ikut arahan doktor, ubat/ insulin (jika ada) jangan skip . 2. Elakkan stress, tidur awal. 3. Jaga pemakanan, kurangkan sumber karbohidrat, elakkan minuman dan makanan bergula. Lebihkan sumber protein, serat sayur dan (jika underweight) lebihkan lemak sihat. Karbohidrat menghasilkan gula. 4. Kerap bersenam sesuai kehamilan. Teruskan amalan ni seumur hidup sbb once ada GDM, bila2 boleh naik ke diabetes jika tak jaga pemakanan. Boleh join group FB Kelab Pesakit Kencing Manis / Diabetes (LCNS/No Supplements). Ada ibu GDM berjaya kawal bacaan gula di situ.