assalam

Tgh hamil kalau solat mcm biasa bahaya tak ye? Sbb masa sujud tu takut lak hehe..sbb rasa nak solat ddk je risaukan baby..tapi kalau tak bhaya sy solat mcm biasa je..mcm mna ye..tq

25 Các câu trả lời

Sy start 8 bulan n skrg dah masuk 9 bulan mmg solat scara dduk jer mcm mlutut kt lantai (space semoit utk kerusi) sbb dah x larat nk angkat badan, perut dah bsar n cpt mengah n risau bole terkucil n terbuang angin. Yg penting niat kita suci utk mendirikan ibadah 😌

Kalau betul2 tak mampu, boleh solat duduk. Tapi kalau kata masih mampu utk berdiri takbiratul ihram, rukuk buat je macam biasa. Cuma waktu sujud, boleh duduk guna kerusi. Yg mana kita mmpu buat, kita buat mcm biasa. Klau sujud shaja tak mampu, duduk utk sujud shaja.

Kalau sy sejak ade masalah tekanan darah rendah ni mmg time sujud saya akan duduk. Sbb kalau saya sujud bila nak bangun nanti kepala pening melayang-layang takut pengsan. Prgnant sebelum2 ni tak pernah solat duduk sbb takde masalah apa2.

Sy msuk 8 bulan.. Da mula solat duduk mse sujud.. Sbb x slesa mse sujud tu tok sujud mcm biase..rse skit bdan bila berdiri blik... Ikot pd ibu jgk...klo rse okey lg...boleh je solat mcn biase..

Waalaikumussalam, kalau sis rasa nak mampu solat macam biasa, boleh solat duduk kat kerusi. Mana yg memudahkan sis. Macam saya, Alhamdulillah masa pregnant masih boleh solat macam biasa.

lg elok dapat sujud sbnrnya. bnyk hikmah bersujud. lgpon, senang nk beranak kalau slalu sujud. saya lg suka sujud, skrg dh 33week lg kerap dan sujud lg lama.

Slalunya sy kalo nk trun sujud tu rasa gegaran kat perut.. jd sy solat duduk, utk elakkan kguguran, kandungan pertama sy tak jd, utk yg kdua ni sy lebih berhati2..

Kalau yakin boleh je. Sy pernah tergolek sekali masa 9 bulan sebab terpijak kain pastu tak dpt balance kan diri. Nasib baik takde pape. Panic betul masa tu😅😂

4y trước

Biasa dh tiap² kali pregnant msti ada kes tgolek jgk😅

Boleh sis..kalo x larat solat duduk jer, kalo sis boleh sujud itu lebih, sbb sy banyak baca artikel kalo kita sentiasa sujud, inshaAllah senang bersalin..

Kalau mampu, boleh je solat mcm biasa. Xbahayakan baby pun. Tp klo perut besar dan mmg xmampu nak rukuk/sujud, boleh je solat secara duduk.