Luka Di Faraj . Nak tanya , saya bersalin kat rumah, Bidan cakap takdek koyakan. Sy kene buasir luar

Tapi bila dah sihat dari buasir. Baru saya perasan saya ada koyakan Pada Faraj. Macam mana ye nak rawat . *Bersalin Di rumah sebab spital swasta buat hal . Nurse tolak last minit , Kami baby first taktaw nak buat apa ,sakit nak bersalin ,Dan bersalin dirumah

9 Các câu trả lời

Kami first baby . tak Ada pengalaman , Kami suami isteri blur . Sebab memang letak harapan kat spital swasta tu, Kami ikut semua procuder spital tu . tuu Yang Kami blur ,balik rumah dulu (checkup semua kat swasta,takut jugak nak ke krajaan). Alhamdulillah Untuk baby kami dah bawak check-up ke spital kerajaan, dah inject pun ,Surat beranak pun dah selesai. Nurse KK ada datang rumah , amek details bersalin Di rumah Dan sebagainya, time tu Nurse Tu cakap koyak kecik jee, boleh jahit atau Makan ubat sahaja . masa Tu saya taktaw tentang luka ni,sebab private part tak sakit langsung. baru2 ni baru saya perasan macam besar sikit hampir2 nak ke bahagian belakang. *Tak Habis Pantang Lagi .

2y trước

kalau mcm tue nnt check up kat kk biasanya nurse akn tya keadaan jahitan mcm mna , nnt awk bgtau la nurse apa yg awk rasa tue..

patutnya slps bersalin kena call ambulans hospital kerajaan sbb awak dan baby perlu dipantau dulu dlm ward..bahaya sis buat mcm tu.. mcm² blh berlaku. jgn ambil mudah hal urusan bersalin.. sis pergi hospital ye utk jahit dan check luka n dlm rahim tu takut ada darah beku atau sisa uri tertinggal.. baby pun dia nk check jgk. sbb nanti nk daftar anak dan check anak dan ibu di kk dia nk surat dari hospital jgk..

Kakak saya pernah bersalin dekat rumah jugak sebab tak sempat. Lepas uri semua keluar, dia pergi ke hospital untuk pastikan yang tak ada uri tertinggal sebab bahaya kalau uri tak keluar habis. Kena pergi hospital ya puan untuk dr check & jahit apa yang perlu. Sebab nanti nak daftar anak pun perlu hospital punya surat. & tak silap dulu kena angkat sumpah yang itu anak puan.

maaf xda pengalaman . tp kalo bole nak tya, hosp swasta tolak last minit knp x direct pegi hosp kerajaan je. kalo pun ‘ter’beranak d ruma bole je call ambulance bgtau, nnt dorg akn assist dan check keadaan ibu dan bayi..

sis.. atas sbb apa hosp swasta tu tolak last minute? Dah la patient ni byr monthly checkup beratus.... huhu.. Semoga dipermudahkan urusan & sihat hendaknya..

2y trước

aiyoo 😥 kesiannya . biar jd pengajaran mgkn kpd seseiapa yg xda pengalaman. kalo jadi mcm nie, bole je call ambulance. sbb dorg bole tolg masa kat ruma , dorg ada peralatan apa semua yg diperlukan.

sepatutnya bile swasta tolak sis perlu ke gov..sis blh g gov n tgk blk bahagian luka tu camne..

kalau ada koyakkan tu,lmbt nk sembuh kalau xjahit. pergi la hosp dptkn rwatan. jgn biarkan.

brapa lama dah sis?? koyakn d bhgian mna? besr atau kcil ?

2y trước

dah 30hari . sebelum Tu kene buasir luar (bengkak2 kat area Belakang) . ni baru perasan

knp tkpi kerajaan ? ayooo