Beg hospital 2022

Tahun 2022 ni apa je yang perlu dibawak dalam beg hospital? Sebab kalau boleh , tak nak bawak barang banyak2 . tq 🙏 #ingintahu #bantusharing

3 Các câu trả lời

hye ibu. good question. Sy nk tnya ibu ada risiko bersalin awal atau sakit lain ke yg bolehkan anak kena tahan kt wad? kalau ye, sediakan picagari, cooler bag & ice pack untuk ibu collect susu kolostrum n bagi ke baby dlm wad nnti. tpi kalau tkda, boleh packing barang ibu n baby untuk 2 hari inshallah. brg ibu: -pad tali(ikut pada keperluan pac, boleh call bahagian pac n tanya samaada perlu ke bawak pad tali dlm lr atau pad biasa pun boleh) -pad biasa (untuk pakai dlm wad lepas bersalin nnti. sy suka guna panties mcm pampers tu. senang n bukak n buang. -krim param (sy guna ummialya) -krim pilis (ummialya) -bengkung ibu (sendiri) -stokin pantang. -selipar antislip -baju balik -sweater -toiletries -powerbank (sy bawak yg besar gedabak 50000k punya. tk payah nk charge2. tahan 3x guna. brg anak 6 set baju (tukar 3x sehari) 6 set mitten & booties 2 pcs kain bedung (1x sehari) 2 topi (1x sehari) pampers 16 pek. (sehari 8x tukar) nappy cream wet tissue spray air botol kecik mandian bayi (standby) lotion minyak telon

1 pack ( untuk ke labour room ) - pampers - baju baby butang depan (lengan pendek pun takpe) - kain bedung beg wad (untuk ibu) - pad & panties / pad jenis pants - sepersalinan untuk balik rumah - sweater kalau tak tahan sejuk hospital - towel & toiletries - bekal (roti/biskut & air 3 in 1 ke) - selipar pakai dari rumah (takyah pakai sandal cecantik) - stokin dan minyak panas kalau tak tahan sejuk - charger/powerbank beg wad (untuk baby) - pampers baby (selalu saya bawak satu beg je senang) - wet tissue & tissue - napkin/blanket - baju & seluar baby (jenis butang depan) seeloknya barang untuk ke labour room pack dalam 1 bag incase kita tengah melayan sakit contraction dan nurse mintak barang ke lr,kita boleh inform dimana kita simpan just grab & go. barang ibu dan baby boleh masuk satu beg/boleh asing bag takde masalah & paling penting pastikan buku pink & ic diletak dalam beg yang mudah dicapai. ni paling simple,kalau ada terkurang ke apa boleh mintak suami hantarkan.

depends dgn hospital, sy beranak swasta. dia sedia semua kecuali pakaian ibu utk balik. Tp dia ckp boleh je bwk bju baby kalau nak, tp kalau taknak dia ada sedia jugak. so kena tye hospital awak nak bwk ape 😀