Mommy help !!!

Sya pegi kk tdi cek hb 8.3, bole tolong x. Ada sesiapa ada tips nak naik kan hb ? Sya 32w0d for todqy🥲 #pleasehelp

14 Các câu trả lời

smggu sblm sis nk amik darah hb, mkn jerr buah jambu batu hari2, mkn sayur hijau, kerang, hati..ubat tu iron tu kena mkn jgn skip..sy selalu buat cmtu, lepas dh check mkn la ikut suka sis..tp bila nk dekat jerr tarikh amik darah mkn makanan yg blh tambah darah tu, ubat iron tablet tu sy minum dgn air oren, cepat serap dlm darah

sy sblom ni pun mcmtu asyik 10 lebih je hb hampir2 nk kena drip cosmofer lpastu 3 hari sblom nk g checkup sy mkn bayam kerang kurma ajwa dgn jus mamariam lpastu masa nk mkn ubat sy mkn buah oren sunquick telan skali ubat lpastu minum air limau kasturi tiap kali mkn ubat pegi checkup alhamdulillah hb terus naik 11.7 nseb x kena drip .

1y trước

awk try mkn ubat dgn air limau kasturi dgn buah oren sy baca byk yg menjadi sbb buah tu ada vit c . sblom ni sy mnum dgn air sunquick x menjadi sbb bkn buah asli sy try minum dgn air limau kasturi tanpa gula menjadi .

Saya pun start 25 week hb 8.5 je tk naik2..pdahal dh mkan iberat , sayo2 hijau & daging pun bnyk makan.. tpi start 30 week ..saya mula minum susu HL ori tu . Next checkup terus naik 10.6.. alhamdulikah

sy makan syur brokoli & jambu batu sis. sy pn ada mslh hb drop sbb mnum kafein haritu🤭 nasib baik hb naik balik. tp kalau sis ada mslh sembelit, jgn mkn jambu batu nt tmbh mslh pla sembelit😁

makan iron tablet masa bgun pagi, sebab serapan dia tinggi masa perut kosong. lepas tu boleh je nak makan apa2, kecuali teh/kopi/susu. yg ni kena gap kan sejam/dua lpas makan iron tablet tu.

ubt dh x dpt tampuñg darah sya, trpksa ambil cosmofer🥲 slma 10 on injection bontot. after 1 week bru start mkn ubt.

awk try amalkan pati delima.. makan sebelum makan ubat untuk bantu penyerapan ubat/acid folik yg dktor bg tu.

sama la kita sis , 8.4 hb sya minggu lepas , maybe rabu ni menurun 8.3 dah mcm' mkn still hb menurun 😌

1y trước

minum pati delima awak

minum susu hl dan kurma awk sy minum susu hl cepat hb naik srs dgn konsisten makan ubt kk

Hb saya low, tapi lepas saya consume kurma, apricot, susu hl. Naik hb dari 10.6 naik 11.7