tantrum

hi.sya ad sorg ank 5 thun.masalhmya skang ank sy mudah terpengaruh dgn keadaan sekeliling.bila x dpt something y dia inginkn dia akn mngamuk n kuarkn perktaan y kurang enak d dgr.kami jadi pelik,sbb kami x pnh mngajar berckp cm tu dgn org tua.bila d tnya mna blaja ckp cmm tu, dia akn snyap.tahap mngamuk dia smpai kami x blh nak kawal,dia akn senyap bla dpt brg y d inginkn.ank sy cucu mnja kpd nnk nya,jd ap y dia inginkn psti org tua sy akan berikn.n bila sy ziarah org tua sya dri stu sy dpt tau dri mna dia blaja ckp y bkn2..sy jd bingung bgaimana sy nk tgur org tua & adik sya,tkut nt d katakn kita lak krg ajr n kita lak d salahkn.

1 Trả lời

Saya rasa sis perlu terus terang dengan mereka agar berjaga dalam percakapan. Walaupun mereka kata. Ala budak2 lagi. Dari situ kanak2 membesar dengan perkataan yang mereka belajar dan akan menggunakan selalu. Kerana waktu tu kanak2 meniru apa yang kita buat. Sis baca doa melembutkan hati anak. Bersembang dengan suami untuk bertegas sedikit agar anak tahu ayat yang dikeluarkan itu tidak elok. InnShaAllah. Semoga anak sis mendengar kata ibu dan bapanya. Amiin robillalaminn.