Waktu tidur bayi 12 bulan

Hi sy ummi kepada bayi 12 bulan..dia akan tidur malam pukul 11 mlm ataupun lewat lag dri tu tp dia akan bangun minum susu pukul 6 pg dan sambung tidur sampai pukul 10.30 pagi..persoalan saya okay ke baby bangun lewat mcm tu akan effect apa2 perkembangan or behavior dia tak? Sy okay dia bangun waktu mcm tu sbb housewife senang nk buat kerja pagi2 tu tapi atok nenek dia komen ckp tak elok baby bangun lewat nanti demam. Confuse plak saya #firstbaby

1 Trả lời

Rasanya takdelah demam ke apa, tak pernah dengar 😅 Tapi ikutkan, umur camtu selewatnya pukul 10pm dah kena tidur. Waktu tidur ni kita kena create routine tu secara consistent.

1y trước

betul. umur mcmni kena perlu waktu tidur yg konsisten & cukup utk tumbesaran dia. mlm tidur jam 11/12, pg bgn jam 6 & sambung tidur sampai jam 10pg tu tak bagus. sepatutnya dia perlu 8-9jam waktu tidur di malam hari. siang nap2 kejap takpe. mungkin sbb siang tidur sampai dekat tgh hari tu yg mlm dia lambat tidur/penat.