Please help. Nak tips for first trimester! 😭

Hello, sy skrg 5w. Hujung bulan 4 lepas sy gugur 9w. Sy nak tips mcm mana nak kuatkan rahim, suppliments apa nak consume dan tips2 lain. Boleh ke berjalan or bedrest je?

3 Các câu trả lời

sy pun pernah kgguran ank prtama.. 3bulan after sy prgnant balik.. tips sy cuma bnykkn bedrest.. kerja rumah ape smua stop dulu.. jgn penat2, jgn stress2 dan jgn fikir bnda2 ngtive.. dri segi pemakanan plk.. kena jaga betul2 . apa2 yg tajam atau xboleh jgn mkn.. sebarang ubat jgn ambik. lps tu buka buku pink awal .. sbbnya nurse memang suruh bukak awal kalau pernah kgguran . jdi dari awal lagi dia akan pantau . lps tu kalau ada je spotting sikit atau keputihan bnyk terus pergi kecemasan . nnty diorang check n bagi mkn duphaston kalau perlu.. sy skrg ni alhamdulillah dah masuk trimstr ke 2 .. doakan sy juga smga kandungan ni sentiasa sihat dan dipermudahkan.

satu benda yg perlu faham ialah takde istilah kuatkan rahim. yg kita boleh buat ialah makan makanan berkhasiat dan jgn skip folic acid. takde masalah nak berjalan kalau takde masalah kesihatan lain. kalau pernah gugur jumpa doktor untuk dapatkan nasihat sama ada perlu atau tak ambil ubat hormon untuk menyokong kehamilan (bukan kuatkan rahim). ubat hormon ni la yg akan menyokong lapisan dinding rahim dimana janin akan melekat di cervix lining.

first tri keguguran x de istilah rahim x kuat.. biasa kalau keguguran second tri baru la org kata rahim x kuat.. sy dh 3x gugur 1st trimester .. kali ke 4 baru skrg smpai 20w .. saya pergi klinik swasta , doc suruh cucuk proluton selama 3w n sy on duphaston until 20w .. masa 12w sy start ubt cair darah.. tp sy mkn ubt cair darah after 3x gugur atas nasihat doctor ..