Alahan teruk

Sy pregnant masuk 10w.alahan teruk.asal makan minum keluar balik.sampai serik nak makan.ada petua or cara nak hilangkan alahan ni? Risau bby x cukup zat

6 Các câu trả lời

sma mcm sya...alahan teruk,sya buat air sunquick masam² tpi tahan dlm brapa hari ja🤣..hari sterusnya tak lut dah..sama ja muntah²...then pi klinik dptkan ubat muntah...xmkn hari²,cuma mkn bila nk kluar rumah,pi mana²..klau duduk rumah ja..biar lah muntah pun..janji kerap makan sis walaupun 2mulut....2jam skali,pksa makan...dan klau tekak rasa nk mkn sesuatu,beli ja...tekak sya boleh mkn dominos(xmuntah lepas mkn) mkn nasi atau lain²..msti kluar balik...

sy sebelum ni start 6 minggu sampai 13 minggu muntah terok smpai ada keluar darah. makan ke minum akan muntah balik. tp kalau tknk muntah setiap jam kena makan ubat muntah. tu pun tahan 2 3 hri je. lepas tu muntah balik 😂 minggu ke 14 sampai skarang da 17 da tkde muntah mcm sblom ni. sis kena sabar sikit. nanti bila da makin besar kandungn akan hilang loya2 tu semua

Macam dr saya pesan, makan kuantiti sikit takpe tapi makan dengan kerap. Dengan banyakkan minum air masak. Saya 4 bulan juga alahan. Ke hulu hilir bawa asam. Rasa loya je makan asam walaupun sebelum pregnant tak suka langsung asam 😂 tapi tu jela yang paling membantu. Makan nasi memang kena paksa. Berat pun 3 bulan tak naik langsung. Turun ada lah. 🥲

Normal alahan tu. Mmg kene try and error cari jln ape yg boleh kite telan. Mmg nak tnk kene hdp la smpai msok 2nd trim haha. Sye dlu smpai kene warded alhamdulillah skrg dh 26 weeks. Take care sis

cube mkn asam ke or mnum air sunquick. buat masam2 sikit. lepas tu boleh calit minyak panas dkt hidung sikit.

in sha Allah ok kot sis..sy sampai dkt due dah dok muntah lagi tp Cuba makan juga..